Unuku poverili brigu o mrtvom Čiči

P. V. - E. R.

ponedeljak, 26. 03. 2012. u 21:01

Унуку поверили бригу о мртвом Чичи
Centar za socijalni rad planira da za Dražinog staraoca postavi unuka. Niko još nije kontaktirao sa mnom, prvi put čujem da takav predlog postoji - poručuje Vojislav Mihailović
CENTAR za socijalni rad opštine Zvezdara planira da za staraoca komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića postavi njegovog unuka Vojislava!

Kako saznaju "Novosti", Vojislav, koji je inače advokat po struci, trebalo bi da zastupa Čičina prava u postupku za utvrđenje njegove smrti koji se vodi u vanparničnom odeljenju Prvog osnovnog suda u Beogradu.

- Niko nije kontaktirao sa mnom i prvi put čujem od vas da postoji ideja da budem postavljen za pravnog staraoca mog dede Dragoljuba. U ovom trenutku ne mogu da kažem ništa dok ne vidim da li taj predlog uopšte postoji i o čemu se radi - rekao je za "Novosti" Dražin unuk Vojislav Mihailović.

Uprkos tome što rok od 30 dana koji je sud odredio za postavljanje staraoca ističe u četvrtak, Centar je tek pre nekoliko dana došao do ideje da bi četničkom komandantu staralac mogao da bude njegov unuk. Zato i nije izvesno da li će ceo postupak postavljanja Čičinog "punomoćnika" biti završen na vreme.

Kako sada stvari stoje, Vojislav Mihailović će, najverovatnije, postupak vraćanja časti i ugleda svom čuvenom dedi, o kome Evropa i danas priča, pratiti iz senke. Naime, iako je njegovo ime prvo zapisano na podužem spisku građana i udruženja koji traže Čičinu rehabilitaciju, on nijednom nije došao na ročište u Viši sud u Beogradu, gde se vodi postupak.

Osim toga, čak ni kada su stručnjaci počeli da obavljaju iskopavanja na Adi, nadajući se da će pronaći kosti čuvenog četničkog komandanta koji je tamo navodno sahranjen, Mihailović je odbio da da krv kako bi se izdvojila njegova DNK neophodna za upoređivanje.

Šta će se dogoditi ukoliko Vojislav Mihailović ne bude hteo da zastupa interese svoga dede, još nije poznato. Naime, Zakon o vanparničnom postupku ne propisuje rok u kome mora da se postavi staralac osobi čija se smrt utvrđuje, pa je u Dražinom slučaju taj rok odredio sud.

PORODICA SE PRVA PITA

POSTUPAK postavljanja privremenog staratelja u vanparničnom postupku dokazivanja smrti Dragoljuba Mihailovića je u toku, kažu za "Novosti" u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu:

- Na zahtev suda, a po Porodičnom zakonu, organ starateljstva dužan je da postavi privremenog staratelja radi zaštite ličnosti, prava ili interesa, licu čije je boravište nepoznato, a ono nema zakonskog zastupnika. Za staratelja se postavlja lice koje ima lična svojstva i sposobnosti potrebne za obavljanje dužnosti staratelja, a pristalo je da bude staratelj. To su, prvenstveno, supružnik ili neko od srodnika, osim ako interes štićenika ne nalaže drugačije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Dragan

26.03.2012. 21:28

Zar dan objavljivanja Drazinog streljanja nije dovoljan dokaz da je on tog dana - kako se to kaze - "u prisustvu vlasti naprasno preminuo". Da li je on stvarno streljan ili odveden negde gde vise nikada nece moci biti nadjen su samo spoekulacije. Dan njegove smrti je dan koji je naveden kao dan njegovog ubistva.

ranko75

27.03.2012. 00:44

@Dragan - Streljanje jos nije dokaz smrti. Ako su coveka streljali, to samo znaci da su na njega pucali, a da li su pogodili ili promasili, ili su ga samo ranili, ali ne smrtonosno, to je jos pitanje. Zato obicno na streljanju prisustvuju lekar i drugi da bi to konstatovali. Kazna streljanja se ne moze ponoviti, pa ako je preziveo, niko nema pravo da ga dotuce. Tako da streljanje nije dokaz smrti.

MatijaBG LDP

26.03.2012. 22:00

Kosa mi se dize na glavi vise od price o Mihailovicu....Nikad nista u pravo vreme i na pravom mestu.Da su toliko solili sa njim 91/ve,bilo bi fora.....najpre su ga trazili,pa su pronasli neki skelet na Adi i posle iskopavanja tog skeleta,odjednom nemmao informaciju ,da li je to on ili ne,ali vec su venci na to mesto poceli da se slazu......Najverovatnije i on sam sa svevisnjim razmatra mogucnost da se ukaze nekom svetloscu da smiri sve ovo...kao Gospa u Hrvata......:))

Vojvoda

26.03.2012. 23:00

@MatijaBG LDP - Ako ti se dize kosa na glavi onda ignorisi ovakve vesti. Meni se vise dize kosa na gavi kada vidim koliko smo stradali od Tita i njegovog rezima koji je ostavio posledice na ovu jadnu drzavu do dana danasnjeg.

ranko75

27.03.2012. 00:48

@MatijaBG LDP - Titov rezim, kako vi govorite, je jedini rezim pri kome smo pristojno i manje vise dostojanstveno ziveli. Mi srbi nikad u novijoj istoriji nismo mogli ni priblizno stvorimo tako pristojan zivot za vecinu stanovnistva. Sudeci po tome sto takih komentara kao vas ima puno, to mi nismo ni zasluzili da zivimo bolje nego sada, a to je 100 puta gore nego pod Titom. Ova sprdnja sa Drazom to dokazuje.

yugovic

27.03.2012. 04:52

@MatijaBG LDP - vojvodo koliko si ti licno stradao ,kladim se da nikad nisi bolje ziveo ,al eto kenj.. da bi bio u trendu .

LJUBICA

27.03.2012. 07:28

@MatijaBG LDP - @MtijaBG Prvi put se slazem sa tobom,ovo je postalo stvarno i smesno i tuzno..Dali je ova drzava vise normalna ili nije.Vec koliko dugo su zauzeti iskopavanjem kostiju,a nista ne nalaze.Mozda je Drazu Tito poklonijo Englezima ili Amerikancima??Mozda bi trebali da idu da preoru Englesku ili Ameriku mozda tamo nesto nadju..Najbolje bi bilo kada bi vi prestali da pisete ove nebuloze ,a nasi u vrhu da se postaraju da narod ima sta da jede.

ranko75

27.03.2012. 00:53

Na cemu se zasniva zahtev za rehabilitacijom? Na tvrdnji da je Draza navodno bio protiv nemaca. On je bio malo protiv nemaca, a kada mu je trebalo bio je i sa njima. Ako zenska kaze da je silovana, onda se trazi da je protiv nje primenjena sila, da se je ona celo vreme odupirala svom snagom, a ako se je ispocetka odupirala, a potom resila da uziva, pa cak i da je za vreme procesa shvatila da od uzivanja nema nista i opet se protivila, to nece biti priznato kao silovanje jer je bio prekid otpora.

Nekatumacikakokohoce

27.03.2012. 04:26

Pravda je spora. U Drazinom slucaju je bas spora, ali ko moze da zamisli da nece stici. U suprotnom nikada necemo biti primljeni u EU. Pa Draza je njihov covek po burzoaskoj ideologiji.

ned

27.03.2012. 07:23

Ni posle 67 godina od završetka 2.svetskog rata ne znamoda li je tajDraža bio dobar čovek ili ne.Istorijske knjige kažu bio je zlikovac jer je ubijao sopstveni narod.Zašto se toliko vremena posvećuje nečemu što je prošlo i što se valjda nikada vratiti neće.Draža ispade ko neka ikona malte ne važniji od Svete Petke.Dobro je bilo za budućnost Balkana da je taj fašizam pobedjen.

Bora

27.03.2012. 08:49

Ovo je lakrdija.Pre svega laz je da je Vojislav Mihailovic odbio da da krv na DNK analizu jer on je to u Kuriru javno demantovao i rekao je covek da to niko od njega nije trazio. A to sto nece da prisustvuje tim rocistima i sto nije isao na Adu gde su kao trazili kosti njegovog dede, pa naravno da ne moze covek da podnese vise to licemerstvo, tu perfidnost i lakrdiju. Ni ja ne bih mogao da odlazim tamo da je moj deda u pitanju. To sve boli, jer se ovim lakrdimama ustvari rugaju njegovom dedi.

Radomir Pavicevic

27.03.2012. 10:47

Nigde nema dokaza da su Drazu niti osudili niti streljali komunisti, ali ga vi vise od deset godina mucite i kada cete ga streljati jos se nezna, potezat cete ga za sveke izbore, ako na vlast ne dodju neki normalni ljudi koji bi prekinuli to izrugivanje sa mrtvim covjekom koji je bio zrtva tog zapada koji i danas pravi sprdnju od Srpskog naroda. Kako vise da narod ne ukapira. Pogledajte Preokret, naredili amerikanci da sve njihove sluge moraju da se udruze bez obzira na ideologiju.

Radomir Pavicevic

27.03.2012. 11:02

Da se radi o mojem dedi zabranio bih da se vlast sprda sa njim i koriste ga u pred izborne svrhe. . Samo ga se sete pred izborima, zato sto jedan veliki broj gradjana Srbije bi zeljeli da se Draza rehabilituje. Sto im je smetalo do sada da ga rehabilituju. Traze dokaz da je mrtav, pa zar to nije sprdnja. i zamajavanje naroda i ko to radi uglavnom bivsi komunisti.Ostavite vise Drazine kosti da pocivaju u miru.Vlast i pojedine stranke u nedostatku pravog programa koriste Drazu za izbore.

nikodije

27.03.2012. 22:43

Komunisti koji su i jos uvek vladaju Srbijom nece nikada priznati da su ga ubili a pogotovu gde su njegove kosti zatrpali.Znaju oni da bi to mesto bilo nesto kao grob kostiju svetoga Save.Srbi bi mu podigli SPOMENIK koji bi bio veci od titovog groba ili groba "pod lipom Slobodana Miulosevica.Mi ,danasnja generacija.necemo to docekati jer i komunisticki unuci,koji i danas vladaju nece to dozvoliti.Ali ja veruje da ce nasi unuci ili praunuci doziveti.