SRPSKI manastiri godišnje prime po stotinak novih monaha. Oblačenjem crne rize oni se pridružuju monaškom bratstvu, koje broji gotovo 1.500 kaluđera raspoređenih od Svete gore do Amerike. Najviše ih je u Srbiji, u čijim svetinjama živi oko hiljadu monaha i monahinja.

U SPC kažu da je broj vernika koji dolaze u manastire u želji da se odreknu svetovnog života približno isti već godinama. Svi kaluđeri pre primanja monaškog postriga prolaze pripremni period. Kao iskušenici, najmanje tri godine provode u molitvi i poslušanju. Među njima je veliki broj mladih, ali i nešto starijih vernika različitog obrazovanja i zanimanja.

Među eparhijama u Srbiji za najbrojnija i najbolje organizovana važe bratstva i sestrinstva Raško-prizrenske eparhije. U njenim manastirima trenutno živi 211 monaha i monahinja, od čega je polovina na Kosovu i Metohiji.

OSTROG RASADNIK MANASTIRSKA bratstva brojna su i u eparhijama SPC van Srbije. Samo u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj više je od 50 manastira sa oko stotinu monaha. Veliki broj svetinja, međutim, u fazi je obnove i nema kaluđera. Rasadnici monaštva u Crnoj Gori su Cetinjski i manastir Ostrog. Slično je i u Hercegovini, gde najveći broj kaluđera monaški zavet daje u manastiru Tvrdoš.

- Najviše monaha je u Visokim Dečanima, gde bratstvo čine 27 monaha i nekolicina iskušenika - objašnjavaju u sedištu Eparhije. - Među ženskim manastirima najbrojnije je sestrinstvo u Gračanici gde je 18 monahinja. Tokom ove godine zamonašene su i dve iskušenice u Đakovici.

Obimom bratstva zadovoljni su i u Eparhiji sremskoj. U fruškogorskim manastirima se, svake godine, u proseku zamonaši desetak iskušenica i iskušenika.

- Postrig je prošle godine primilo čak 14 monaha i monahinja, a bilo je godina kada je taj broj bio i veći - kaže Velizar Živanović, sekretar Eparhije sremske. - Od ukupno 19 manastira Fruške gore bratstva ili sestrinstva su u njih 17, a u miru molitve živi ukupno 120 monahinja i monaha.

Žička eparhija oduvek je bila poznata kao ”mala Sveta gora”, a bratstva se šire i u Mileševskoj eparhiji. U 14 manastira trenutno je 31 služitelj vere i oltara. Pre deceniju bilo je samo četiri monaha. U većem broju manastira u dolini Uvca, Lima i Tare bratstva čini do pet monaha.

Broj vernika koji se odlučio na život u duhovnosti, posebno mlađih, poslednjih godina je u blagom padu u Braničevskoj eparhiji. U 22 naseljena manastira živi oko 50 monaha i 80 monahinja. Za desetak godina zamonašilo se svega 15 monaha i u Eparhiji vranjskoj.

Monašku kamilavku godišnje po desetak monaha stavi i u Eparhiji niškoj. U molitvi i smirenju oni naseljavaju 16 manastira u kojima je Bogu posvećeno pedesetak monaha. U ovoj eparhiji procenjuju da u poslednjoj deceniji zamonašilo oko stotinu iskušenika.