Stalno stižu novi monasi

E. V. N.

20. 12. 2011. u 20:55

Monaškim bratstvima i sestrinstvima SPC godišnje pristupi po stotinak vernika. Pod okriljem Srpske crkve živi oko 1.500 monaha, najviše na Kosovu

SRPSKI manastiri godišnje prime po stotinak novih monaha. Oblačenjem crne rize oni se pridružuju monaškom bratstvu, koje broji gotovo 1.500 kaluđera raspoređenih od Svete gore do Amerike. Najviše ih je u Srbiji, u čijim svetinjama živi oko hiljadu monaha i monahinja.

U SPC kažu da je broj vernika koji dolaze u manastire u želji da se odreknu svetovnog života približno isti već godinama. Svi kaluđeri pre primanja monaškog postriga prolaze pripremni period. Kao iskušenici, najmanje tri godine provode u molitvi i poslušanju. Među njima je veliki broj mladih, ali i nešto starijih vernika različitog obrazovanja i zanimanja.

Među eparhijama u Srbiji za najbrojnija i najbolje organizovana važe bratstva i sestrinstva Raško-prizrenske eparhije. U njenim manastirima trenutno živi 211 monaha i monahinja, od čega je polovina na Kosovu i Metohiji.

OSTROG RASADNIK MANASTIRSKA bratstva brojna su i u eparhijama SPC van Srbije. Samo u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj više je od 50 manastira sa oko stotinu monaha. Veliki broj svetinja, međutim, u fazi je obnove i nema kaluđera. Rasadnici monaštva u Crnoj Gori su Cetinjski i manastir Ostrog. Slično je i u Hercegovini, gde najveći broj kaluđera monaški zavet daje u manastiru Tvrdoš.

- Najviše monaha je u Visokim Dečanima, gde bratstvo čine 27 monaha i nekolicina iskušenika - objašnjavaju u sedištu Eparhije. - Među ženskim manastirima najbrojnije je sestrinstvo u Gračanici gde je 18 monahinja. Tokom ove godine zamonašene su i dve iskušenice u Đakovici.

Obimom bratstva zadovoljni su i u Eparhiji sremskoj. U fruškogorskim manastirima se, svake godine, u proseku zamonaši desetak iskušenica i iskušenika.

- Postrig je prošle godine primilo čak 14 monaha i monahinja, a bilo je godina kada je taj broj bio i veći - kaže Velizar Živanović, sekretar Eparhije sremske. - Od ukupno 19 manastira Fruške gore bratstva ili sestrinstva su u njih 17, a u miru molitve živi ukupno 120 monahinja i monaha.

Žička eparhija oduvek je bila poznata kao ”mala Sveta gora”, a bratstva se šire i u Mileševskoj eparhiji. U 14 manastira trenutno je 31 služitelj vere i oltara. Pre deceniju bilo je samo četiri monaha. U većem broju manastira u dolini Uvca, Lima i Tare bratstva čini do pet monaha.

Broj vernika koji se odlučio na život u duhovnosti, posebno mlađih, poslednjih godina je u blagom padu u Braničevskoj eparhiji. U 22 naseljena manastira živi oko 50 monaha i 80 monahinja. Za desetak godina zamonašilo se svega 15 monaha i u Eparhiji vranjskoj.

Monašku kamilavku godišnje po desetak monaha stavi i u Eparhiji niškoj. U molitvi i smirenju oni naseljavaju 16 manastira u kojima je Bogu posvećeno pedesetak monaha. U ovoj eparhiji procenjuju da u poslednjoj deceniji zamonašilo oko stotinu iskušenika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

alex miles

21.12.2011. 04:33

Koji li je to legalizovani kupleraj, oraganizovan od, naravno i po nacelima SPC.Ma koja farsa, a narod (ovce za sisanje) placa. Popovi-lopovi na poslu. Unosnom poslu.Izuzetno unosnom !

Бошко Кнежевић

21.12.2011. 13:39

@alex miles - Како бих ја волео да тебе упознам...Мислим да си ти уствари један дубоко несрећан човек.

alex miles

22.12.2011. 03:46

@alex miles - Ma ovo je divota. Uspeo sam da probudim iz popske ucmalosti cak 32 popa koji ne odobravaju popski legalizovani kupleraj i pored toga sto dobro znaju da sta se desava iza zidina njihovih tzv. manastira, crkava i recimo "nekretnina" sirom srbije.Ja popovima ne verujem cak ni u snu, ali verujem da ce doci dan kada vise nece biti zasticeni kao beli medvedi i pored toga sto su leni i gramzivi kao isti.

mirko raska

21.12.2011. 14:15

Nije istina da u rasko prizrenskoj eparhiji ima 211 monaha.Preko 100 monaha,monahinja i iskusenika je proganano zajedno sa episkopom Artemijem.Sada ih mozda ima 60 i laz je da u decanima ima 27 i tu je uvelicano.

Zbunjena

18.05.2020. 01:27

Mene zanima, po kom pravilu u jednom manastiru žive i monasi i monahinje ako neko može da mi odgovori. Hval