POČETAK ekonomske krize u Srbiji označio je i kraj za razne mere kojima Vlada Srbije podstiče rađanje, pa je tako jedina značajna beneficija ostala isplata roditeljskih dodataka. U ovoj je godini Ministarstvo rada i socijalne politike iskeširalo novac za 63.628 novorođenčadi i na račune njihovih majki i očeva uplatilo 5,5 milijardi dinara. Ovaj zakonski minimum sleduje svim bebama u Srbiji, ali o svakom dodatnom dinaru odlučuju opštine, i to u skladu sa dubinom sopstvene kase.

- U proseku se na roditeljske dodatke u ovoj godini svakoga meseca izdvajalo 450 miliona mesečno - objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike. - Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete, s tim da majka koja već ima troje dece, a u poslednjem porođaju rodi blizance ili trojke, ima prava na najveće iznose i za tu decu.

UČENICIMA BONUS, KNJIGE, LETOVANJE... VEĆI i bogatiji gradovi, osim direktnih novčanih pomoći, nude i širok spektar drugih olakšica kao što su besplatne knjige, školski prevoz, popust za vrtiće, užinu...
Beograd je za prvih šest meseci ove godine utrošio 378 miliona dinara za stalne i jednokratne novčane pomoći porodicama sa decom, ali i na nabavku školskog pribora, zimovanja, letovanja, stipendije. U Novom Sadu višečlane porodice imaju pravo na popust pri plaćanju komunalija, kao i besplatne odmore vikendom. A u Jagodini, svi učenici koji su završili četvrti i osmi razred osnovne škole letuju besplatno 10 dana u Crnoj Gori, a maturanti u Grčkoj.

I mada se u roditeljskim udruženjima sve češće čuju prigovori da je rađanje nedovoljno stimulisano i kao primer iznosi podatak da samo Beograđanke i Novosađanke imaju sto odsto plaćeno trudničko bolovanje dok ostale dobijaju 65 odsto zarade, pojedine lokalne samouprave su našle načina da finansijski pomognu proširivanje porodice. Uglavnom to čine samo one bogatije, pa je tako u finansiranju dečjih rashoda najdalje otišao glavni grad. Samo na razliku u isplati trudničkog bolovanja, u prvih šest meseci 2011, potrošeno je 291, a u prošloj čak 649 miliona dinara.

A lane je, samo za jednokratnu pomoć nezaposlenim porodiljama, izdvojeno 253 miliona dinara. Pravo na stalnu novčanu pomoć imaju i roditelji trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca, pa je u 2010. za 88 beogradskih porodica i 284 dece izdvojeno 10 miliona dinara.

Sličnu podršku daje i Novi Sad, a kao bonus prvorođenoj deci isplaćuje i poklon-čestitke u vrednosti od 20.000 dinara.

U Nišu je propisan isti poklon za prvorođeno dete i u ovoj godini je za to potrošeno 28 miliona dinara, gotovo isto koliko i na podelu vrednih paketa bebama. U kabinetu gradonačelnika kažu i da porodice sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama mesečno primaju po 33.000 dinara i do sada je u to ime podeljeno 5,8 miliona dinara.

I Jagodina je neštedimice podržavala porodice u nameri da se ”podmlade”, pa je tako svim nezaposlenim porodiljama isplaćivala po 12.000 dinara mesečno do prvog dečjeg rođendana, a svaka porodica je, uz prinovu, dobijala i po 200 evra. A do Nove godine ovaj će poklon biti ”teži” čak šest puta.