Cigarete nas manje truju

09. 11. 2011. u 20:57

Цигарете нас мање трују
Sve više ljudi podržava zakon o duvanskom dimu jer raste svest o štetnosti pušenja, a značajno je smanjen broj mladih koji su probali cigarete. Organizovane brojne kampanje
ZAKON o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu podržava 84 odsto odraslih građana Srbije, sedam odsto više nego u novembru prošle godine. Istraživanje je pokazalo i da je 88 odsto stanovnika svesno da je pušenje uzročnik teških i brojnih bolesti.

Uoči godišnjice pune primene tog zakona, iznet je i podatak da je za 12 odsto smanjen broj mladih koji su probali cigarete. Značajno je smanjena izloženost stanovništva duvanskom dimu - na radnim mestima sa 45 na 35 odsto, u školama za 20 odsto, a u kući prijatelja sa 83 na 76 odsto.

Šef Kancelarije za prevenciju pušenja pri Institutu za javno zdravlje Srbije ”Batut” Anđelka Dželetović ukazala je da se aktivno radilo na edukaciji i podizanju svesti od opasnosti duvanskog dima i da su organizovane brojne kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Brunox

09.11.2011. 22:22

@ - probajte_da_resite_problem_sa_smrdljivim_kanalom_u_vrbasu!!!!!a_ja_cu_da_palim_dok_neumrem_pa_taman_da_cu_lisce_motat_sa_ulice_nisam_pusijo_dok_nije_donesen_ovaj_zakon_o_pusenju!!!!!

Violeta Horn

10.11.2011. 09:54

Odluku o zabrani pušenja u poslovnim prostorijama smatram najvećim dometom bivše vlasti. Šteta što nema korisnih odluka u oblasti ekonomije.

GORAN

10.11.2011. 10:52

Svest o štetnosti duvanskog dima je porasla samo u gradovima. U ruralnim sredinama situacija je gotovo ista. Na primer, za razliku od pre 10 godina, kada su moji prijatelji, inače pušači, dolazili u goste kod mene, sada pitaju da li smeju da zapale, ili jednostavno izadju na terasu da bi tamo popušili cigaretu. Na poslu je pušenje zabranjeno, i sami pušači priznaju, da im je sada bolje kada rade u prostoriji sa čistim vazduhom.Bravo za zakon.