Od Hrvatske ni penzije ni povratka

Biljana STJELJA

subota, 20. 08. 2011. u 20:58

Од Хрватске ни пензије ни повратка
Susedna Hrvatska već dvadeset punih godina sabotira Srbe u ostvarivanju osnovnih ljudskih i imovinskih prava

Tajne optužnice, oduzeta stanarska prava, ukinute penzije, izbrisan radni staž, neisplaćene odštete... teško mogu da ubede prognane Srbe iz Hrvatske da su sa svojim komšijama nadomak toliko puta pominjanog „pomirenja“. Za 500.000 izbeglica i još 100.000 srpskih državljana rat još nije završen jer ne mogu da ostvare svoja osnovna ljudska i imovinska prava.

Spisku nepravdi, koje izbegli Srbi iz Hrvatske sastavljaju već dve pune decenije, čini se, nema kraja. Ne zna se ni koja ih stavka više boli - da li oduzeta prava ili izgubljena nada da će ih ikada ostvariti.

Najviše se priča o imovini.

Falsifikovanje

- U Hrvatskoj se od 1991. godine masovno i nezakonito oduzima ili koristi poljoprivredno zemljište i stambeni i privredni objekti povratnika srpske nacionalnosti i izbeglih i prognanih Srba. Na taj način se u praksi pravnim putem legalizuju rezultati etničkog čišćenja - objašnjava Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica. - Prema popisu imovine izbeglih i prognanih Srba iz 1996. godine, u njihovom je vlasništvu 1991. godine bilo oko 18 miliona kvadratnih metara građevinskog prostora, od kojih 14 miliona stambenog i četiri miliona poslovnog prostora! Pod nedovršene investicije prijavljeno je oko 800 miliona nemačkih maraka. U vlasništvu su imali i oko 500.000 hektara oranica, vrtova, livada, voćnjaka, vinograda, pašnjaka i oko 100.000 hektara šumskog zemljišta. A ovde nisu čak uključeni ni podaci građana Srbije koji su imali privatne kuće i vikendice po Hrvatskoj. Takvih je oko 25.000.

Hrvatske vlasti su pokazale popriličnu domišljatost u načinima na koje su lišavali imovine svoje bivše stanare. Osim što je većina od 10.000 srpskih kuća prodata na nezakonit način, bez ikakvog znanja vlasnika, a prvenstveno falsifikovanjem punomoći preko Vladine Agencije za promet nekretnina, još najmanje 10.000 srpskih porodica, koje su do rata živele u većim gradovima, bilo je prinuđeno da sklapa ugovore o razmeni svojih kuća i stanova „na neviđeno“ i ispod svake tržišne cene.

Da je ovde stavljen samo zarez u otimanju, jasno je i iz zvanične namere hrvatske vlade da se - sve pod parolom „sređivanja zemljišnjih knjiga“ - uknjiži kao vlasnik nad još 700.000 katastarskih parcela najkasnije do 2015. godine. I njihovi su vlasnici Srbi. A u međuvremenu će sve one koji su se iselili, a ne obrađuju zemljište u Hrvatskoj, kažnjavati iznosima u „skromnom“ rasponu - od 70 do 15.000 evra!

O povratku zato i sada, dvadeset godina kasnije, malo ko može da razmišlja. Čak 3.000 vlasnika uništenih i oštećenih kuća nije ni podnelo zahteve za obnovu u roku do 2004. godine iz straha za vlastitu bezbednost zbog etnički motivisanih suđenja.

- Za ratni zločin i oružanu pobunu hrvatski pravosudni organi su procesuirali oko 25.000 Srba. Ako se ovaj broj pomnoži sa četiri, koliko prosečno domaćinstvo broji članova, jasno je da oko 100.000 Srba nije moglo da se vrati ili slobodno putuje u Republiku Hrvatsku.

VIŠE PARA Vlada Srbije je Komesarijatu za izbeglice povećala sredstva budžeta i dozvolila kadrovsko jačanje - kažu u kabinetu Jovana Krkobabića. - Teško je iskazati, ali sigurno Srbija godišnje izdvaja više od 50 milijardi za finansiranje troškova zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, integracije izbeglica, što su ogromna sredstva u odnosu na tešku ekonomsku situaciju.

Brisanje

Ni u ostvarivanju prava proisteklih iz radnog odnosa izbegli Srbi se nisu primakli rešenju. Prema podacima hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja, konvalidaciju radnog staža je od 2008. godine, kada je uz ogromne napore konačno ukinut rok za predaju zahteva za povezivanjem staža, zatražilo 24.330 bivših stanovnika Republike Srpske Krajine. Do danas je obrađeno 95 odsto predmeta, ali je pozitivno rešenje dobilo svega njih 12.785. A da se ni ova lista neće proširivati potrudila se birokratija.

- Ti su ljudi od 1991. do 1995. godine radili u školstvu, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, javnim i komunalnim preduzećima, na železnici... i sad im Hrvatska traži da to i dokažu. Ne priznaju im, međutim, samo radnu knjižicu, već traže i druga razna dokumenta do kojih je veoma teško doći - ocenjuje Linta.

Još najmanje 50.000 izbeglica iz Hrvatske nije uspelo da naplati svoje zarađene penzije, čija je isplata obustavljena od 1991. do 1995. godine. U Koaliciji kažu da se u proseku radi o 81 penziji po čoveku i o iznosima od najmanje 250 evra mesečno.

A šta radi naša država?

- Sva ova prava su neotuđiva i njihovo kršenje predstavlja osnovno narušavanje ljudskih prava koje traje već drugu deceniju. Očigledno je da ne postoji volja da se ovi probemi reše, a bez toga nema ni govora o punoj normalizaciji odnosa između Zagreba i Beograda. Zato smo tražili i da se naša država aktivira na njihovom rešavanju.

Epilog

Poziv, iza kojeg stoje 104 izbeglička udruženja, poslat je u februaru na adrese svih šefova poslaničkih grupa i u njemu molba da se zakaže vanredna sednica Narodne skupštine. Ona bi imala samo jednu temu - donošenje rezolucije kojom bi pokazala nameru da reši sva ova pitanja, tačku po tačku. Odgovora, međutim, još nema.

U kabinetu potpredsednika Vlade Republike Srbije Jovana Krkobabića, koji je prvi u srpskoj hijerarhiji za rešavanje ovih problema, kažu da je u pitanju osetljiva tema, a rešenja veoma komplikovana.

Kako kažu, pošto je Hrvatska odbila da učestvuje na konferenciji UN 2008. godine, gde je glavna tema upravo i bila dugotrajna izbeglička kriza, Republika Srbija je apelovala za pomoć u traženju rešenja. Preko diplomatsko-konzularnih predstavništava obratili su se šefovima više od 80 država.

- Na našu inicijativu održana je u Beogradu 25. marta 2010. godine Regionalna ministarska konferencija, kojom je otpočeo proces regionalne saradnje u pronalaženju trajnih rešenja za probleme izbeglih lica. Kao rezultat konferencije do sada je održano pet bilateralnih tehničkih sastanaka između Srbije i Hrvatske s ciljem razmene podataka relevantnih za utvrđivanje stanja i potreba izbeglica. Održano je 10 regionalnih ekspertskih sastanaka sve četiri države sa ciljem izrade projekata za pomoć najugroženijima - kažu u kabinetu Krkobabića.

Epilog je sledeći:

l Utvrđene su potrebe bivših nosilaca stanarskog prava. Anketirano je 14.969 bivših nosilaca stanarskog prava i prvi put su objedinjeni podaci jer je Hrvatska tokom proteklih godina odbijala da dostavi podatke o broju oduzetih stanarskih prava. Prema procenama OEBS taj broj iznosi oko 30.000.

* Postignut je konsenzus o nužnosti rešavanja pitanja dospelih, a neisplaćenih penzija za period 1991-1995. godina i konvalidacije radnog staža. Formirane su ekspertske radne grupe sačinjene od predstavnika nadležnih ministarstava i penzionih fondova Srbije i Hrvatske.

* Na insistiranje Vlade Srbije i međunarodne zajednice, Hrvatska je, 2. juna 2011. godine usvojila Zakon kojim je propisano stambeno zbrinjavanje putem: davanja u zakup (oštećene) porodične kuće ili stana u državnom vlasništvu ili raznim donacijama zemljišta i građevinskog materijala. Otvoren je i novi rok za stambeno zbrinjavanje povratnika - bivših nositelja stanarskog prava do 9. 12. 2011. i to pod znatno povoljnijim uslovima nego ranije: niža je otkupna cena, lice ne mora biti u statusu izbeglice, utvrđena je mogućnost otkupa stambene jedinice ili mogućnost korišćenja po principu zaštićenog najmoprimca uz mogućnost nasleđa.

Da li je to dovoljno?

ZLOČINI BEZ KAZNE

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora iz aprila 2011. godine, pred hrvatskim pravosuđem za ubistvo 677 srpskih civila nakon vojne operacije „Oluja“ nije osuđen nijedan pripadnik hrvatske vojske ni policije. Hrvatski helsinški odbor je zaključio da u ovoj državi ni danas nema političke volje za procesuiranje ratnih zločina počinjenih od strane hrvatskih oružanih snaga. Ukupno je 1.920 Srba ubijeno i nestalo za vreme i nakon operacije „Oluja“. Isto tako, 15 hrvatskih nevladinih organizacija smatra da Hrvatska nije ispunila evropske standarde u oblasti pravosuđa i ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Marko

20.08.2011. 21:02

a kad ćete vi nama isplatit ratnu odštetu od 40 milijardi eura???ma ni kune vam Hrvatska država neće dat za vaše penzije, budite sigurni!ja ću prije crknut nego plaćat porez koji će se trošit za vaše "penzije"

Ostoja

20.08.2011. 21:48

@Marko - On preračunava? Napravili državu na ponovljenom neponovljivom zločinu, pa računaju i nastavljaju da maltretiraju. Ipak, samo su Srbi krivi za to, samo Srbi i niko drugi jer su praštali, praštaju i zaboravljaju degenericima njihove zločine. Samo ne znam dokle?!

Alek

21.08.2011. 01:15

@Marko - Placamo vam svu ratnu odtetu u onom trenutku kad i vi platite nama za zlocine koje ste pocinili sa vasim gospodarima u oba rata - Nemcima (I i II svetski). Cuti i pokrij se usima, pravda je spora ali cemo sve da naplatimo!

Mia

21.08.2011. 06:45

@Marko - Ostoja- u pravu si i potpuno se slazem sa tvojim komentarom.Glupoj srpskoj politici nikad kraja i nikad goreg nejedinstva medju samim Srbima.Stranci su to lijepo napravili,"Zavadi pa vladaj" Tko nam je kriv?Nitko.Sami smo krivi za svoju propast koja je svakim danom sve teza i teza.

coba

21.08.2011. 11:29

@Marko - Ja verujem gospodinu iz NDH .. Oni ce placati porez samo u svrhu ponovnog pravljenja fabrika smrti , kao sto je bio Jasenovac , koji ih je i proslavio kao NAJVECE ZLOTVORE KOJE je ova planeta , do sada , videla A penzije ce , kada NDH udje u EU ce morati da se isplacuju svima , osim Srbima naravno ..

Dominik Turković

20.08.2011. 22:52

Od '91. pa do Oluje nisu sa Zagrebom htjeli imati veze,još su i ratovali...a sada bi im Zagreb bio dobar!Nikada,pa ni u snovima...da se razumijemo,za povratak srba na svoja ognjišta i zemlju sam u potpunosti al da vam Zagreb isplaćuje mirovine a 4 godina ste nas mrzili i ratovali s ciljem da "da svi srbi žive u istoj državi"-to vam neće proči...

Nenad

21.08.2011. 11:56

@Dominik Turković - Hahaha. Ti se prezivas Turkovic a kao neki hrvat. koji je ovo vic!

Dominik Turković

21.08.2011. 17:04

@Dominik Turković - Nema veze koje sam narodnosti,volim HR više od svega a kada bi netko Nenade istraživao tvoje obiteljsko stablo mogao bi se i ti iznenaditi!500 godina ste bili pod turcima prema tome,možda si jedan od njih!

coba

21.08.2011. 22:27

@Dominik Turković - Kada bi Dominik Bosnjakovic istrazio svoje porodicno drvo , verovatno bi saznao da mu je cukundeda postao turcin , da bi placao manji porez ..A evo unuk ponosni hrvat .. e stvarno je bilo svakakvijeh Srba :)

Milan

25.09.2011. 21:04

@Dominik Turković - Fasisticka Nemacka je od1941 do 1945 godine u toku rata svojim penzionerima u Jugoslaviji (jugoslovenima) isplacivala penzije. Sta drugo tu moze da se kaze!?

Savo

21.08.2011. 00:38

Mislim da g.Litonja nema prave informacije. Koristenje proizvoljnihinformacija stvara iskrivljenu sliku stvarnoga stanja, a to ne vodi kapravom resenju problema.Istina, problema ima ali neka g.Litonja kaze gde ih nema.

DOKLE

21.08.2011. 03:57

Sta je bilo bilo je. Imali smo nesposobne vodje i pukli smo. Ali zar nije jasno da su oni dobri za EU a mi nismo. 1) Proterali su 200.000 ljudi i oteli imovinu. 2) Pod nadzorom gospodara noci, fabrikuju lazi o 70 tisuca srpskih zrtava u Jasenovcu a nase vodje im se izvinjavaju. Nase novine prenose te lazi, plus price o regionalnoj saradnji itd. 3) Ocekuju 100 tisuca nasih turista od kojih ce neki doziveti neprijatnosti a ostali shaputati i koristiti lazne tablice. Mi smo lud narod.

Vucibatina

21.08.2011. 11:54

Hahahahaha, Srbima i Hrvatia svađe i rata nikad dosta, uvek dođu nove generacije koje bi da završavaju gde su đedovi počeli.... E sad, ovaj čovek neka objasni: što on nama ovde kuka o problemaima Srba u Hrvatskoj, kad najveće Srpske stranke učestvuju u Hrvatskoj Vladi i daju joj većinu ?? Pa gospodo, iziđite iz Hrvatske vlasti, pa će ona pasti,a vi ćete sa drugom vladom ostvariti svoja prava. Očigledno je da vaših nekoliko posto odlučuje ko će vladadi u HR.

GrujoBL

21.08.2011. 12:37

A ti se Tadiću izvinjavaj i ponvljaj - regionalna saradnja regionalna saradnja regionalna saradnja regionalna saradnja regionalna saradnja regionalna saradnja regionalna saradnja.................

HR vojnik

21.08.2011. 15:48

Idemo dalje s lekcijama povijesti, samosažaljenjima, i uvredama naravno. Mislim da sam dao komentar na ovaj članak, al neka ga objave i dogodine ionako se u nekim glavama ništa neće promjeniti. 1. Akcija Oluja je sramotna ,zato što je naši političari koriste za osobnu ili stranačku promociju. 2.Sramotna je i zato što to nije bila vojna akcija , jer to podrazumjeva oružani sukob. Sukoba nije bilo jer je Srbski narod na čelu sa svojim političkim vođama pobjegao!

Idler

21.08.2011. 15:54

Pa sad, možete vjerovati kako su Hrvati jednostavno zli u duši, a možete vjerovati kako su hrvatska potraživanja ipak daleko veća, broj ubijenih hrvatskih civila daleko veći u ratu koji se odvijao na hrvatskom tlu...itd! Ili su Hrvati ipak jednostavno samo zli !? PS: o stambenom fondu i mirovinama bi vam mogao još puno toga napisati ali dobro...drugi ću put.

zeljko

21.08.2011. 16:11

Ne znam kako se ta silna udruženja ne tuže hrvatsku državu prvo u hrvatskoj pa u Strazbur.

svjetionik

21.08.2011. 18:04

Po nekim informacijama, pri mom odsustvu ,u mojoj kuci, kod povlacenja krajiskih snaga tamo su prenocili i neki poznavaoci Haaga i desilo se kao u pjesmi: zapalit cu dva,tri srpska staba pa da nisam dolazio dzaba...

Svileni

21.08.2011. 22:30

Pitajte Pupovca, vajnog političara i prestavnika Srba u vladi Hrvacke, šta je on za ovih 10 godina uradio za svoj prognani narod. Smestio se u fotelju i podržavajuči sve vlade u Hrvackoj a za uzvrat ništa nije dobio, zato ga treba prozvati i tražiti od njega da podnese ostavku. Eto tvidite kakva je to EZ-ca kada takve države prima u svoje okrilje.

boro

22.04.2015. 17:57

Fzon je sto srbi nisu pobjegli vec su prognani sa teritorije bio je to vojni napad vazdusni.posto su mi kucu roknuli i ne samo moju vec od mnogih.po selima se nakrali i popljackali ja sam iz knina rodom sa ratom nemam veze jer bio sam klinac u doba rata do kojeg nije ni trebalo doci.vec pri raspadu juge hrvatska dobija svoju ne zavisnost bez rata na prostorima knina i okoline srba je vecina bila i sigurno bih imali kad tad autonomiju slicnoj vojvodini u kojoj zivim i super svi se slazu

boro

22.04.2015. 18:08

I logicno da srbi koji su rodjeni na tim prostorima imaju pravo na svoje penzije,stanove i kuce tacnije primer moj brat je srbin kao i ja ostao je u kninu nije bezao pred vojnom avijacijom vec je bio u podrumu.hrvati su ga jedno vreme maltretirali verbalno da nije izasao iz kuce mesecipo dana oca su mu ubili oca mog strica i sta sad treba da mrzim hrvate.evo i srbi su ratovali uzalud i nepotrebno i tu hrvate razumem sta mislis da ce hrvat i srbin kome su porodice ubijene voleti se.