NAŠA država od ove godine ne plaća usluge nijedne lobističke firme u svetu, potvrđeno je za ”Novosti” i u Vladi Srbije, i u Agenciji za promociju izvoza SIEPA.

Do 2011. su Vlada i SIEPA angažovale nekoliko kuća u Americi. Niko, međutim, nema objašnjenje zašto su ovi ugovori raskinuti, niti kakvi su bili rezultati tog lobiranja.

Prošle godine, prema podacima američkog Ministarstva pravde, institucije i partije iz Srbije angažovale su pet kancelarija u SAD. Poslednji izveštaj tog ministarstva Kongresu obuhvata prvih šest meseci 2010. Po njemu, plaćane su dve lobi-agencije u Vašingtonu, dve u Bostonu i jedna u Čikagu.

IZDAŠNI CRNOGORCI, PLAĆA I SRPSKA OSIM Srbije, svoje lobiste u Vašingtonu, prema podacima tamošnjeg Ministarstva pravde, prošle godine imali su i BiH, Republika Srpska i Crna Gora. Crnogorska vlada platila je za pola godine 452.000, BiH 20.000, a RS 212.000 dolara.

Agencija za promociju izvoza SIEPA izdvojila je za pola godine 181.000 dolara za kuću ”Raski Berlein stratedžik komunikeišns” iz Bostona, i preko nje nepoznat iznos za lobistu Danijela Pasakantija. Ugovor je podrazumevao ”edukaciju medija, javnosti i kreatora javnog mnjenja” o mogućnostima investiranja u Srbiju.

Ambasada Srbije je iste godine, preko ”Advansed praktikal solušnsa” (APS), angažovala firmu ”Preri aveni advajsers” iz Čikaga za unapređenje diplomatskih i ekonomskih odnosa sa SAD. Njihove usluge plaćene su 75.000 dolara za šest meseci.

Srpski nacionalni savet za KiM angažovao je prošle godine ”Skver Sanders pablik advokasi” iz Vašingtona. Suma u izveštaju nije navedena.

Agencija za konsalting ”Sigma tim plus” (za koju su mediji spekulisali da je u vezi sa SPS-om, što je stranka demantovala) angažovala je ”Pikard, Kents i Rouv” iz Vašingtona. Njihove usluge platili su 50.000 dolara za pola godine. Ugovor je podrazumevao savetovanje srpske strane, izradu strategije za unapređenje trgovine i ekonomskih veza, kao i za uspostavljanje čvršćih odnosa sa Belom kućom.

Petog konsultanta angažovala je SNS. Reč je o Vilijamu Montgomeriju, bivšem američkom ambasadoru u Beogradu, koji je po ugovoru trebalo da dobija 7.500 dolara mesečno.

Sve ove cifre, kako se vidi iz izveštaja američkog Ministarstva pravde, daleko su manje nego godinu pre toga. U 2009. Vlada je imala ugovor o pružanju lobističkih usluga sa APS, u vlasništvu Milana Petrovića, bliskog bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću, za 85.000 dolara. Platila je usluge i kući ”30 point stratedžis” - 399.800 dolara i lobisti Džeju Futliku - 281.420 dolara.

SIEPA je, za isti period, platila firmi ”Raski Berlein” 580.000 dolara, Simonu Tajleru 38.000 i Danijelu Paskantiju 12.000 dolara.

U Društvu lobista Srbije veruju da je jedan od razloga što država sada ne angažuje nijednu lobističku kuću to što kod nas lobiranje ima negativnu konotaciju i nije zakonski uređeno. Kada se bude zakonski uredilo, ponovo ćemo, kažu, angažovati agencije. Ali, pre svega, u Briselu. To će nam pomoći da privučemo više sredstava iz EU fondova.