Srbija otpustila svih pet lobista

V. C. SPASOJEVIĆ

01. 07. 2011. u 20:55

Država početkom ove godine raskinula sve ugovore koje je ranije imala sa lobističkim kućama u Americi. Angažovane kancelarije koštale u 2010. za pola godine 256.000 dolara

NAŠA država od ove godine ne plaća usluge nijedne lobističke firme u svetu, potvrđeno je za ”Novosti” i u Vladi Srbije, i u Agenciji za promociju izvoza SIEPA.

Do 2011. su Vlada i SIEPA angažovale nekoliko kuća u Americi. Niko, međutim, nema objašnjenje zašto su ovi ugovori raskinuti, niti kakvi su bili rezultati tog lobiranja.

Prošle godine, prema podacima američkog Ministarstva pravde, institucije i partije iz Srbije angažovale su pet kancelarija u SAD. Poslednji izveštaj tog ministarstva Kongresu obuhvata prvih šest meseci 2010. Po njemu, plaćane su dve lobi-agencije u Vašingtonu, dve u Bostonu i jedna u Čikagu.

IZDAŠNI CRNOGORCI, PLAĆA I SRPSKA OSIM Srbije, svoje lobiste u Vašingtonu, prema podacima tamošnjeg Ministarstva pravde, prošle godine imali su i BiH, Republika Srpska i Crna Gora. Crnogorska vlada platila je za pola godine 452.000, BiH 20.000, a RS 212.000 dolara.

Agencija za promociju izvoza SIEPA izdvojila je za pola godine 181.000 dolara za kuću ”Raski Berlein stratedžik komunikeišns” iz Bostona, i preko nje nepoznat iznos za lobistu Danijela Pasakantija. Ugovor je podrazumevao ”edukaciju medija, javnosti i kreatora javnog mnjenja” o mogućnostima investiranja u Srbiju.

Ambasada Srbije je iste godine, preko ”Advansed praktikal solušnsa” (APS), angažovala firmu ”Preri aveni advajsers” iz Čikaga za unapređenje diplomatskih i ekonomskih odnosa sa SAD. Njihove usluge plaćene su 75.000 dolara za šest meseci.

Srpski nacionalni savet za KiM angažovao je prošle godine ”Skver Sanders pablik advokasi” iz Vašingtona. Suma u izveštaju nije navedena.

Agencija za konsalting ”Sigma tim plus” (za koju su mediji spekulisali da je u vezi sa SPS-om, što je stranka demantovala) angažovala je ”Pikard, Kents i Rouv” iz Vašingtona. Njihove usluge platili su 50.000 dolara za pola godine. Ugovor je podrazumevao savetovanje srpske strane, izradu strategije za unapređenje trgovine i ekonomskih veza, kao i za uspostavljanje čvršćih odnosa sa Belom kućom.

Petog konsultanta angažovala je SNS. Reč je o Vilijamu Montgomeriju, bivšem američkom ambasadoru u Beogradu, koji je po ugovoru trebalo da dobija 7.500 dolara mesečno.

Sve ove cifre, kako se vidi iz izveštaja američkog Ministarstva pravde, daleko su manje nego godinu pre toga. U 2009. Vlada je imala ugovor o pružanju lobističkih usluga sa APS, u vlasništvu Milana Petrovića, bliskog bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću, za 85.000 dolara. Platila je usluge i kući ”30 point stratedžis” - 399.800 dolara i lobisti Džeju Futliku - 281.420 dolara.

SIEPA je, za isti period, platila firmi ”Raski Berlein” 580.000 dolara, Simonu Tajleru 38.000 i Danijelu Paskantiju 12.000 dolara.

U Društvu lobista Srbije veruju da je jedan od razloga što država sada ne angažuje nijednu lobističku kuću to što kod nas lobiranje ima negativnu konotaciju i nije zakonski uređeno. Kada se bude zakonski uredilo, ponovo ćemo, kažu, angažovati agencije. Ali, pre svega, u Briselu. To će nam pomoći da privučemo više sredstava iz EU fondova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pera Peric

01.07.2011. 22:48

Da se razumijemo, nisu to uopste velike pare. Naravno da niko nije uradio nista. Inace, ne treba ih placati. Mislim da je lobiranje samo lijepa rijec za razne suptilne forme podmicivanja. Nije prosrtitutka nego je "eskort"...

Igor

02.07.2011. 09:22

Kad covek pogleda dokle je ovaj svet stigao... Ne smes lekaru ili cariniku da das mito, ali politicaru da! I sve je u redu, to je po zakonu....

Slobodan

03.07.2011. 00:22

Srbiji bi bilo mnogo bolje kad bi otpustila svih 17 dahija u vidu 17 ministara a pritom bi i uštedeli mnogo više novca! Dok se to ne dogodi napretka nema..