Potraga za Dražinim ostacima

V. C. S.

17. 06. 2011. u 20:58

Потрага за Дражиним остацима
U subotu počinje prvo skeniranje terena na Adi gde je zatočen i streljan general Dragoljub Mihailović. Aparati koji će biti primenjeni mogu da ”vide” do dubine od 20 metara

TAČNO u 10 sati u subotu počeće prve pretrage terena na Adi Ciganliji, na mestu na kom je, prema izjavama svedoka, nekada bio zatvor, odakle je 1946. general Dragoljub - Draža Mihailović odveden na streljanje.

- Do te lokacije došli smo na osnovu iskaza više sekundarnih svedoka. Cilj je da u prvi mah precizno lociramo gde je tačno bio zatvor, gde kapija, gde žandarmerija, a gde zid kraj kog je Mihailović streljan - kaže istoričar Momčilo Pavlović iz Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica u koje su sahranjeni ubijeni posle 1944.

Prema njegovim rečima, teoretski je moguće da pretraga odmah pokaže i da li ima nekih zemnih ostataka streljanih, pa možda i samog Draže, ali ne treba se iznenaditi ako do ovoga ne dođe.

POSLEDNjI ADUT JE 3D SKENER GPS tehnologijom rekonstruisaćemo i obeležiti sve koordinate, do najsitnijeg detalja. Ako bude drveća ili nekih drugih prepreka, koristićemo i druge metode. Adut nam je najsevremeniji 3D skener - poručuje Đurović.

- Tokom godina na Adi je menjana struktura zemljišta i ima indicija da je lokacija, za koju svedoci tvrde da je Mihailović na njoj streljan, više puta nasipana. Kada lociramo gde su tačno bili temelji zida, počećemo iskopavanja, a posle ćemo postepeno, deo po deo tog terena, istraživati - kaže Pavlović.

Pre nego što su se upustili u akciju skeniranja, članovi državne komisije i Blažo Đurović iz firme ”Monting”, koja je ustupila najsavremenije rendgen-aparate za istraživanje zemljišta, prvo su našli originalne karte tog terena sa reljefom iz 1932, kao i iz 1946-1947. godine.

- Rekonstruisali smo reljef, sve podatke ubacili u računar i uporedili sa današnjim stanjem - kaže Đurović za ”Novosti”. - U zavisnosti od situacije na terenu, videćemo koju ćemo tehniku skeniranja koristiti. Startujemo sa georadarima, koje upotrebljavaju izraelska vojska i arheolozi u Egiptu.

Ovi savremeni radari imaju ekran i antenu koja može da detektuje predmete i vrste materijala na dubini do 20 metara. Kako Đurović objašnjava, tim zna tačno na kojoj je tački nadmorske visine bio zid pored kog je Mihailović streljan 1946. (76,3 metara). Kada se vidi kolika je na tom mestu danas nadmorska visina, znaće se koliko je zemlje nasuto i dokle treba kopati.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Alex Miles

18.06.2011. 06:18

A sta ima da vide. Ako je pokriven krecom, kalcijum fosfat iz kostiju je nestao, ostalo je iztrulo za ovih "nesto" godina.Pozadina svega ovoga je najverovatnije politicka, kao i sve ostalo. Ko je glavni "maher" u svemu ovome ce se pre ili kasnije videti. Ovo sto ovde "novinar" drabulja je nista drugo, vec samo bajka za malu decu, kao i obicno.

Simke

18.06.2011. 07:13

Kada je drzava u krizi vadi keceve iz rukava da skrenu paznju sa gorucih pitanja opstanka naroda da ne pomre od gladi,odjednom im je vazan Draza Mihajlovic ko da ce on pomoci narodu.Resavaju problematiku iz 1945 a nisu otkrili ili nece pozadinu i nalogodavca ubistva Dr Zorana Djindjica,izgleda da su izbori blizu,sramota na cega se trose novci naroda a sve vise ih je na kontejnerima.

Dinko

18.06.2011. 07:51

Pa zar vi mislite da ćete ovako poboljšati odnose sa susjedima? Četnička kama i vjernost kralju? Poštujem srpski narod, jer smatram da većina nisu takvi idioti kao ovi. Nemojte da mijenjam mišljenje.

Vinko

18.06.2011. 12:32

@Dinko - Ne mijesaj babe i zabe. JVuO je bio antifasisticki pokret, a ustaski je po klanju nadmasio i fasiste. Gdje su to cetnici ubijali Hrvate samo zato sto su Hrvati, ili imali logore za sistematsko unistavanje Hrvata civila, ili imali zakon o rasnoj pripadnosti? U mom kraju su nas spasili od namjere NDH da nas unisti, i jedini Hrvati koji su mogli poginuti bili su ustase ili domobrani koji su to trebali da sprovedu. Svako dobro

Velimir

18.06.2011. 17:50

@Dinko - "Susjede" smo vise puta osetili na svojoj kozi,mi imamo dinastiju kou bi vi da je vasa u nebesa dizali.Cetnicka kama,je izmisljotina koju nam poturate vi koji ste ubijali sekirama i maljem.Procitajte knjizicu "Catlic teror today" ,nismobas toliko naivni dragi gospodine.

Dinko

19.06.2011. 12:45

@Dinko - Pa ako baba ubije nekog u logoru,a žaba to učini na nečijemdvorištu ili šumi, oprosti mi, ali tada su ti i babe i žabe zločinci. Uzdizanjem četništva činite svojem narodu ogromnu štetu.I oni koji ne gaje osjećaje mržnje prema nikome, okrenuti će vam leđa. Ne znam možda je to i clj?

MatijaBG

18.06.2011. 09:33

Kakvo idiotisanje.Posle 50 godina neko se setio da trazi deo svoje sistorije.ovo je samo pokazatelj kako smo se odnosili prema licnostim iz nase istorije,zaslepljeni jugoslovenstvom,dok smo pre par dana primetili kako Hrvati drze uvostenog Stepinca u staklenoj kutiji i jos takvog proglasavaju svecem.Decenijma ste se kleli u jugoslovenstvo,mnogi od Vas ,a danas ovde glumite velike Srbe.Ponosan sam na svoju porodicu koja je bila na strani Nemacke,koja je uvek bila srpska i koja je danas za NATO

Aleksandar Cambodia

18.06.2011. 12:27

@MatijaBG - Ne vidim kako neko moze da bude ponosan sto mu je porodica bila na strani Nemaca za vreme drugog svetskog rata. Time se cak ni mnogi Nemci ne dice. Sto se generala tice - on ima svoje mesto u nasoj istoriji kao i svako drugi ko je uticao na vazne dogadjaje. Nalazenje njegovih posmrtnih ostataka nece ni u kojoj meri promeniti sud istorije kada je general u pitanju. Akcije kao ova samo sluze za odrzavanje jadnih likova kao Vuk Draskovic i slicni u javnosti Srbije. Matija - losers are always losers

mihajlo_10

18.06.2011. 10:15

Ja bih prvo preselio jozu bravara i saradnike na nek lepo mesto pod led a onda tragao za Drazom.Mihajlo

Branko

18.06.2011. 10:53

Svaka cast inicijatorima. To je trebalo i pre uciniti. Mihajlovica rehabilitovati i preneti mu kosti u grobnicu velikana.

Radomir Pavicevic

19.06.2011. 13:18

@Branko - Svaka Cast Branko. Jesuli vaznije Drazine kosti,( eto navodno vrlo brzo pred ove izbore nadjose jedno parce kosti) nego ovi zivi generali koje predadosmo nelegalnom sudu u Hagu te im se nepravedno sudi.Ovi su branili Srpski narod i nije su ga ubijali kao Draza Komuniste.Bas je DS i SPS i ostale bivse komuniste briga za Drazu. Najvisa prevara sto je vlast mogla da izmisli pred ove izbore.

Rale

18.06.2011. 14:11

Tacno Alex , Simke......ovaj narod je sve vise zaludjen prosloscu , na sadasnjost i buducnost pogotovo ne razmisljaju , ova vlast ih sve vrti oko malog prsta a kad joj zagusti onda stize "joker" Draza i odmah svi svakodnevni problemi lete u drugi plan , najvaznije pitanje u jadnoj oronuloj Srbiji je :gde je pokopan Draza....?

Radomir Pavicevic

19.06.2011. 12:09

Nemam nista protiv Draze sobzirom da sve znam o njemu i to od njegovih najblizih saradnika.Istoriska je cinjenica da je potpisao pakt sa Hitlerom i to postoji u svim zapadnim arhivama.Ubijali su narod svoj bez obzira biji komunisti muslimani hrvati.Sta je sa ovim generalima koje isporucismo hagu koji su branili Srpski narod i nijesu nikada bili na stranu okupatora.Njih proglasismo zlocince i lako ih se odrekosmo, a sada trazimo kosti nekih saradnika Hitlera.Predizborna kampanja, obmana naroda.