Na sud i u braku

E. R.

08. 05. 2011. u 20:57

На суд и у браку
Supružnici sve češće tuže jedni druge zbog podele imovine. Najviše tužbi, čak 1.027, u Beogradu, a Novom Sadu - 838
ZAKLETVA na bračnu vernost pred oltarom sve se češće završava na - sudu. Pogotovo kada je imovina u pitanju. Sve je više tužbi u kojima jedan od partnera u braku traži da sud „preseče“ šta je čije.

Tabak su najviše puta do sada presavili, kako se i očekivalo - Beograđani. U Prvom osnovnom sudu je u poslednje tri godine podneto 1.027 tužbi za podelu bračne tekovine, u Novom Sadu 838, dok Kragujevčani sa samo 140 zahteva lako nalaze zajednički jezik.

Tačan broj ovih tužbi verovatno je i veći. U ove cifre ulaze, naime, i slučajevi u kojima bračni supružnici nisu mogli da se sporazumno „razduže“ tokom razvoda, pa moraju da tuže jedno drugo kako bi ponovo sud postao taj čija će biti poslednja.

- Onaj ko traži više od polovine imovine mora i da dokaže da je više doprineo sticanju imovine od drugog partnera - objašnjava sudija Gordana Vuković, portparol Prvog osnovnog suda u prestonici.

Sudija Osnovnog suda u Kragujevcu Ivana Račić otkriva „tajnu“ malog broja tužbi u ovom gradu.

- Strane uglavnom pokušavaju da se dogovore prilikom razvoda oko podele imovine - kaže Račićeva. - Ne postoji neki univerzalni razlog, svako ima svoj lični motiv za podnošenje ovih tužbi.

Zanimljivo je da parnice u ovim slučajevima znaju da traju i po nekoliko godina, čak i deceniju. Inat i želja da se javno kaže ko je šta uneo u brak, ili da se vodi glavna reč i kada svako ode svojim putem, najčešći su uzrok presavijanju tabaka i maratonskim parnicama.

Tako je, recimo, u nekadašnjem Petom opštinskom sudu u Beogradu, deset godina trajalo suđenje između bivših supružnika koji nisu mogli da podele dva zlatna lančića i servis za ručavanje.

SREBRNI ESCAJG

U Kragujevcu se i danas prepričava slučaj starijeg bračnog para koji se odrekao bračnih zaveta i „ratovao“ zbog srebrnog escajga.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije