TAKOVO - Savremena Srbija opredeljena je da živi u miru i saradnji i prijateljskim odnosima sa susednim i drugim evropskim narodima i državama i da istrajno gradi i srpsku pravnu državu, izjavio je danas zamenik premijera Srbije Ivica Dačić u Takovu, na svečanom obeležavanju 196. godina od Drugog srpskog ustanka.

"Naša je dužnost da ukažemo i na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika. Možda je upravo Takovo mesto sa koga iznova treba apelovati za mir, uputiti poruku izmirenja i saradnje u zajedničkom građenju budućnosti", rekao je Dačić na svečanosti u Takovu, kod Gornjeg Milanovca, gde je knez Miloš Obrenović podigao srpski ustanak protiv Turaka.

Dačić je naglasio da Srbija poklanja punu pažnju očuvanju dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba u prošlosti, a posebno na one iz perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka, na kojima je zasnovana moderna srpska država. Prema njegovim rečima, danas, bezmalo dva veka nakon Takovskog ustanka, naša sadašnjost je drugačija.

"Neopterećeni bremenitom prošlošću, mi sa optimizmom gledamo u budućnost, koja će Srbiji nesumnjivo doneti priključenje evropskoj porodici naroda, što je u prethodnim vekovima predstavljalo jednu od osnovnih težnji političke i intelektualne elite", zaključio je Dačić.

Zamenik premijera položio je venac u ime Vlade Srbije na spomen-obeležje u Takovu, a potom su položeni venci Ministarstava odbrane, Moravičkog okruga, Opštine Gornji Milanovac i drugih istitucija.