SVAKI peti stanovnik Srbije stariji od 15 godina - nepismen je. Samo osnovnu školu završilo je milion i po građana naše zemlje. Demografska slika je sve lošija, a procenat obrazovanih sporo se popravlja. Zato će od septembra u klupe škola širom Srbije da sednu odrasli đaci, koji bi uveliko trebalo da su završili „osmoletku“.

Ministarstvo prosvete, uz podršku EU, pokrenulo je projekat „Druga šansa“, u okviru kojeg bi trebalo da se opismene i osposobe za različite zanate odrasle osobe koje nisu završile ni osnovnu školu. Iz fondova EU na ovaj posao biće potrošeno 4,2 miliona, a iz budžeta Ministarstva još tri i po miliona evra.

- Reč je o oglednom programu koji od septembra počinje u 40 škola. To je prva faza, a u narednim će se uključivati i druge škole koje odaberemo na konkursu - objasnila je Mirjana Milanović, rukovodilac grupe za obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvete, na predstavljanju projekta u OŠ „Branko Pešić“ u Zemunu.

POTRAGA UČENICI će moći da se prijavljuju sami, ali će se u potragu za potencijalnim đacima uključiti i škole i lokalne samouprave. U Ministarstvu najavljuju da će, ukoliko bude prostora u budžetu, svaki novi prvak da dobije i finansijsku pomoć od nekoliko hiljada dinara

- Kada završe školu, učenici će dobijati prvi stepen stručne spreme. Biće im upisan u radnu knjižicu i s njim će moći da traže posao.

Škola će trajati tri godine. U prvoj godini predviđeno je da polaznici završe četiri razreda, u drugoj peti i šesti, a poslednje godine da pređu gradivo sedmog i osmog razreda. Svaka odabrana škola trebalo bi da ima 75 učenika, raspoređenih u tri odeljenja. Učenici će istovremeno birati i zanate koje bi hteli da usavrše, a ponuđeno im je 30 različitih zanimanja. Mogu da budu pekari, kuvari, frizeri, moleri, električari, bravari...

Ako posle završene trogodišnje škole odluče da nastave da uče, biće im priznata ne samo osnovna škola, nego i deo srednje, zavisno od zanata koji odaberu. Časovi će da budu organizovani posle podne i uveče.

Jedna od nekoliko škola u Srbiji u kojima već postoje večernji časovi za starije od 15 godina jeste OŠ „Branko Pešić“, koja se sprema da od septembra primi novu generaciju, s kojima će raditi prema novim programima.

- Imamo dosta iskustva u radu sa odraslima i verujemo da će ovaj projekat doprineti većem zapošljavanju i smanjenju siromaštva - ocenjuje Jovanka Stojić, direktor ove škole.