BEOGRAD - Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je danas nadležno tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića zbog troškova finansiranja i izbora firme za izradu Internet sajta "Očistimo Srbiju".

U saopštenju te koalicije navodi se da su Dulić i njegovi saradnici pokušali da obmanu javnost netačnim informacijama o troškovima za izradu sajta, za koju je u aprilu prošle godine zaključen ugovor vredan 2,5 miliona dinara.

Ta koalicija negirala je tvrdnje saradnika ministra Dulića da je za izradu sajta bilo ponuda koje su premašile 40.000 evra, navodeći da je reč o javnoj nabavci male vrednosti čiji maksimalan iznos može biti 2,9 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost.

Navodeći da sajt od 10. juna 2010. godine nije ažuriran, ta koalicija navela je da je 2,5 miliona dinara "plaćen posao koji je mogao da obavi svaki informatički nadaren srednjoškolac".

Dodaje se da je Dulić poziv za podnošenje ponuda za izradu tog veb-portala uputio firmama "Nacionalna klasa" iz Beograda, "Manufaktura" iz Subotice i "Logik Internet" iz Niša, i postavlja pitanje šta je ta preduzeća među stotinama drugih u toj delatnosti preporučilo za obavljanje posla.

Nevladina organizacija Koalicija za nadzor javnih finansija ranije je saopštila da je ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja sa firmom "Logik Internet" iz Niša sklopilo ugovor po tadašnjem kursu vredan 25.000 evra za izradu sajta "Očistimo Srbiju".

Portal je postavljen na adresi www.ocistimosrbiju.rs a iz ministartsva su kazali da još nije završen. Koalicija za nadzor javnih finansija navela je da je sajt, po ugovoru zaključenom 22. aprila, trebalo da bude završen za mesec dana.