GRIP izazvan virusom H1N1 „odneo“ prvu žrtvu u Srbiji od početka ove sezone. Preminuo je muškarac rođen 1968. godine, iz Jasenova kod Bele Crkve. On nije vakcinisan, a laboratorijski je dokazano da je bio inficiran virusom H1N1, od kojeg je prošle sezone, zbog komplikacija sa osnovnim bolestima, preminulo 137 stanovnika Srbije, uglavnom dijabetičara i gojaznih, ali i 10 trudnica.

Prva ovogodišnja žrtva komplikacije gripa, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, imala je hronično oboljenje srca. Pacijent nije bio na bolničkom lečenju zbog gripa.

U međuvremenu su, za jedan dan, u laboratoriji Instituta „Torlak“ potvrđena četiri nova slučaja gripa, među kojima i tip gripa B. Time je sada i zvanično dokazano da u cirkulaciji imamo tri virusa gripa - H1N1, H3N2 i tip B.

- Do utorka u 9 sati ujutru u Srbiji je laboratorijski potvrđeno ukupno 26 slučajeva gripa - kažu u „Batutu“. - Troje obolelih je u teškom stanju. Oni su smešteni u jedinice intenzivne nege i priključeni na mehaničku ventilaciju (veštačka pluća).

Dr Dragana Dimitrijević, epidemiolog i šef Odeljenja za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, kaže da je aktivnost virusa gripa kod nas još niska i da nema epidemije.

- Vakcinacija je najbolja i najefikasnija zaštita od gripa i za nju još nije kasno - kaže dr Dimitrijević.

Vakcinacija se savetuje svima, a prvenstveno osobama sa plućnim i kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima, gojaznima, trudnicama. Vakcinom se stvara zaštita od komplikacija gripa koja traje od šest do 12 meseci.HRONIČNI BOLESNICI ODMAH KOD LEKARA

SIMPTOMI novog gripa slični su onima koje izaziva „običan“ sezonski grip - povišena temperatura, bolovi u mišićima, umor, upala grla, glavobolja, groznica. Neki ljudi imaju i proliv i povraćaju. Simptomi obično počinju naglo. Dr Dragana Dimitrijević kaže da se poseban oprez preporučuje hroničnim bolesnicima i drugim rizičnim kategorijama stanovništva: oni bi odmah po pojavi simptoma trebalo da potraže lekarsku pomoć, a ostali kod lekara treba da se upute ako posle 72 sata od pojave prvih simptoma ne dođe do popuštanja bolesti.