Grip preti i Srbiji

M. JANKOVIĆ

petak, 07. 01. 2011. u 09:56

Грип прети и Србији
Novi talas virusa H1N1 zahvatio našu zemlju, u Beogradu već dvoje obolelih. Očekuje se 10 odsto inficiranih. Virus neće imati jačinu kao lane

VIRUS H1N1 ponovo se vratio u Srbiju. Stanje dvoje mlađih Beograđana, kod kojih je utvrđeno prisustvo novog gripa, kažu iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za sada je stabilno. Stručnjaci objašnjavaju da se virus skoro ništa nije promenio u odnosu na prošlu sezonu i da je vakcinacija neophodna, ali da je ove godine epidemiološka situacija neuporedivo bolja.

Prvi Beograđanin, koji je ove godine oboleo od virusa novog gripa, dvadesetdevetogodišnji mladić, hospitalizovan je u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i stabilnog je zdravstvenog stanja. Grip je zabeležen i kod devetnaestogodišnje devojke, koja je, posle pregleda kod lekara u domu zdravlja, upućena na kućno lečenje. Oba bolesnika nisu ranije imali nikakve tegobe niti hronična oboljenja, pa se očekuje da se oporave bez problema.

DVE SMRTI U ZAGREBU HRVATSKI susedi su, u novom naletu virusa H1N1, zabeležili već dva smrtna slučaja. Od komplikacija izazvanih infekcijom gripa ove godine je umro pedesetpetogodišnjak iz okoline Zagreba, dok je prva žrtva u Hrvatskoj bio šezdesetogodišnjak. - Epidemija je u toku, a veći talas se tek očekuje - kaže ministar zdravlja Hrvatske Darko Milinović. - Napredovanju bolesti će, pre svega, pogodovati povećanje temperature i otopljenje. Zato apelujem na sve građane da se što pre vakcinišu. U Opštoj bolnici u Sarajevu peminuo je jedan od dvojice pacijenata zaraženih virusom H1N1. Virus je odneo i prve živote u Bugarskoj i Austriji.

Prema rečima epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predraga Kona, obolevanje od gripa tipa A H1N1 će u narednom periodu sigurno masovnije zahvatiti Srbiju, pa se, tako, očekuje da 10 odsto populacije bude zaraženo.

- Virus sigurno neće imati jačinu kao prošle godine - rekao je Kon. - Pored H1N1, ustanovljeno je i prisustvo virusa H3N2, a može se očekivati i virus tipa B koji je registrovan u većem broju zemalja Evrope, a dominantan je u Rusiji.

Da se zaraza ove godine neće širiti ni upola brzo kao lane, govori i podatak da je u Srbiji sada svako drugo dete imuno na novi grip.

- Bolest je ove sezone ista kao i prošle jer se virus novog gripa skoro ništa nije promenio i uglavnom protiče bez ikakvih značajnih tegoba - dodaje Kon. - Zato se očekuje uobičajena sezona gripa.

Ipak, veliki problem zadaje to što se kod nas tek svaki deseti inficirani javlja zdravstvenom sistemu, pa je gotovo nemoguće tačno utvrditi broj obolelih i lečiti ih.

- Vakcinacija je ubedljivo najbolja i najefikasnija mera prevencije protiv novog gripa - navode iz Instituta za javno zdravlje Srbije. - Preporučuje je naročito onima koji pripadaju grupama stanovništva pod povećanim rizikom. Najugroženiji su stariji od 65 godina.

Procenjuje se da će veći talas gripa kod nas, koji će zabeležiti i prve stotine obolelih, ipak sačekati školarce posle raspusta.

ZRENJANINKA DOBRO

NA infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu zbrinuta je četrdesetdvogodišnja žena iz obližnjeg sela Stajićeva, za koju je utvrđeno da je zaražena virusom novog gripa A H1N1. Nakon primene predviđene terapije stanje joj se popravilo, stabilno je i žena se dobro oseća. (Sl. P.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

uhuhuuu

07.01.2011. 23:28

Danas je na Institutu za majku i dete primljno 5 oro dece ,smesteni su u karantin i predpostavlja se da imaju svinjski grip.

Ripanjac

08.01.2011. 22:43

Sada će Tomica Milosavljević opet digne hajku na pošten svet i da juri kroz Srbiju sa špricem, a na sve, koji ne budu hteli da prime vakcinu, će da baci anatemu.