BEOGRAD- Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je kod dvoje mlađih ljudi iz Beograda ustanovljeno prisustvo virusa novog gripa A (H1 N1) i da je njihovo zdravsteno stanje dobro.

Prvi oboleli, 29.godišnji mladić, hospitalizovan je u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i stabilnog je zdravstvenog stanja, dok je druga obolela osoba, 19.godišnja devojka, posle pregleda kod lekara u domu zdravlja upućena na kućno lečenje, gde se oporavlja.

Intenzitet aktivnosti influence u Srbiji je nizak i incidencija je ispod praga za epidemijski period, navedeno je u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Srbije preporučio je vakcinaciju protiv gripa kao najbolju i najefikasniju meru prevencije, a naročito onima koji pripadaju grupama stanovništva pod povećanim rizikom.To su osobe da hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobe sa oslabljenim imunitetom, osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, stariji od 65 godina...

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od šest do 12 meseci, pa je neophodna vakcinacija svake godine.

I Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" saopštio je da je potvrđeno prisustvo gripa A H1N1 na teritoriji Beograda i da se mladić i devojka, kod kojih je potvrđeno prisustvo gripa, dobro osećaju i da su pod nadzorom lekara. Oni nisu bili vakcinisani sezonskom vakcinom, a Institut "Torlak" takođe je apelovao na građane da se vakcinišu.