Objavljena dokumenta protiv Artemija

Tanjug

28. 11. 2010. u 17:54

Eparhija raško-prizrenska objavila dokument o kanonskoj odgovornosti raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića

GRAČANICA - Eparhija raško-prizrenska objavila je u nedelju dokument o kanonskoj odgovornosti raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića, usvojen na sednici Sinoda SPC sredinom februara ove godine, koji ga tereti za neizvršavanje odluka najviših crkvenih organa i za podrivanje crkvenog poretka.

Dokument, koji je potpisao vladika dalmatinski Fotije, predstavlja osnov za odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC koji ga je pre desetak dana, na redovnom jesenjem zasedanju najvišeg crkvenog organa, raščinio i vratio u red monaha.

Iz dokumenta ispisanog na tridesetak gusto kucanih stranica proizlazi da problemi Sinoda i Sabora sa, nedavno raščinjenim, vladikom Artemijem datiraju još od 2003. godine.

Pored do sada više puta pominjanih nepravilnosti u materijalnom poslovanju firme "Rade Neimar", ulozi protosinđela Simeona Vilovskog i nepodizanju optužnice protiv igumana manastira Crna Reka zbog postupanja prema štićenicima koji su tu lečeni od narkomanije, navodi se da je Artemije, u peridu od 2003. do 2010. godine, ignorisao brojne odluke Sabora i Sinoda.

Artemije je, pored ostalog, optužen da je Eparhiju raško-prizrensku pretvorio u svoju ličnu i privatnu Crkvu kao neograničenu svojinu, iako mu ona nije poklonjena, već samo poverena na upravu.

On je, dodaje se, na taj način suprotstavio svoju eparhiju svim ostalim eparhijama i najvišim telima SPC, čime je narušio jedinstvo Crkve.

Kako se navodi, Artemije je odbio da sedište Eparhije preseli u Prizren, a "verni narod u prištinskom hramu Svetog Nikole lišavao je duhovne utehe".

Ukazuje se i da je, mimo kanonskih i pravnih propisa, kao i prakse, Artemije još u decembru 2002. godine doneo akt o osnivanju već vekovima postojeće Eparhije raško-prizrenske, a potom i akt o osnivanju već vekovima postojećeg manastira Banjska i za ovlašćeno lice, suprotno pravilima, postavio protosinđela Simeona.

Tvrdi se da je nenadležnim donošenjem ovih akata stvoren građansko-pravni temelj za eventualno otuđivanje ili izdvajanje Eparhije od SPC. Takođe se ukazuje da se on nezakonito mešao u jurisdikcije i nadležnosti drugih pomesnih crkava i arhijereja.

Dodaje se da mu je, zbog otvorenog pisma upućenog carigradskom patrijarhu, zabranjen ulazak na Svetu Goru.

Artemije je, kako se tvrdi, u Beogradu, bez znanja i odobrenja nadležnog arhijereja, osnovao Kancelariju za kulturnu baštinu Eparhije raško-prizrenske kao svojevrsni paralelni Zavod za zaštitu spomenika kulture za Kosovu i Metohiji, koju je jednim delom finansirao iz namenskih sredstava prikupljenih za gladne na KiM.

Kancelarija je osnovana radi suprotstavljanja zakonitim crkvenim odlukama u pogledu obnove porušenih hramova shodno Memorandumu od 2005. godine, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, posedovanjem i kupovinom nekretnina na području drugih eparhija (Beograd, Sremčica, Banja Koviljača, Prolom Banja, Vrnjačka Banja) stvoren je utisak da je Artemije godinama predano i planski stvarao ne samo strukturu budućeg raskola šireći svoju vlast na prostore drugih eparhija SPC, nego i direktno podrivajući crkveni poredak, kaže se u saopštenju.

Artemije je optužen da je imao brojne kontakte sa grupom raskolnika iz Kanade, ali i za neposlušnost, jer je bez odobrenja mitropolita Amfilohija, kao zamenika obolelog patrijarha Pavla, preko medija najavio da će 1. septembra 2009. godine učestvovati u Beogradu na masovnom političkom skupu.

Ističe se da je posebno karakteristična višegodišnja nebriga, sada raščinjenog, episkopa Artemija prema Srbima-povratnicima koje godinama nije redovno posećivao, ni u dovoljnoj meri pomagao, iako su u Eparhiju dolazila značajna finansijska sredstva za pomoć mnogostradalnom narodu u enklavama, ali su veoma često korišćena u druge svrhe.

Sveštenstvo Eparhije je, kako je navedeno, u određenim slučajevima bilo "poniženo i prestravljeno više odnosom svoga Arhipastira i njegovog ličnog sekretara, nego čak i terorom koji su preživeli tokom prethodnih godina".

Nezamislivo je da je Artemije uveo do sada neviđenu praksu, pa je aktima naređivao sveštenstvu, ali i svome vikaru i sekretaru da, bez prethodnog obaveznog crkveno-sudskog postupka, u roku od 24 sata ili odmah napuste KiM, što ni Albanci nisu radili, navedeno je u saopštenju.

Sveštenstvo je često bez staranja episkopa bilo prepušteno samo sebi, a i prinadležnosti koje su dobijali od države su im smanjivane i nepravedno zakidane, tvrdi se u saopštenju.

Artemije se tereti i za nezakonito otuđivanje imovine SPC tako što je Albancu Kolj Komaniju prodao poslovni prostor za 150 hiljada evra i novac dobio na ruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Teca Peca

28.11.2010. 18:59

Imao sam prilike da procitam konacno tu dugu i punu ostrascenosti optuznicu!Verujem da ce preosveceni vladika Artemije sada moci da KONACNO vidi zasto ga Sabor i vrh Crkve optuzuje i da ima priliku da odgovoi na optuzbe.Licno, po meni, radi se o insinuacijama i navodnim svedocimakoji "optuzuju" preosvecenog vladiku sto se sve moze montirati.Zar za sve te "optuzbe" svetli vladika treba da se toliko progoni, rascinjava i anatemise.ZALOSNA VAM MAJKA VI STO SE TIM METODIMA KORISTITE!!!

Boro Manjaca

28.11.2010. 19:12

Licno a i mnogi drugi vernici bi hteli znati dali je sediste eparhije preseljeno u Prizren posle smenjivanja Artemija.Drugo sto me zanima je koji su to povratnici koje nije pomagao Artemije a pomaze Teodosije i gde oni zive? Dali su oni na teritoriji koju je ikada kontrolisao Artemije ili su na teritoriji koju su kontrolisali srbi koji su stalno bili u vladi sa albancima?Trece sto se presuda objavljuje posle presude Artemiju a nijedan crkveni sud pa ni sabor nisu u to imali uvid.Ovi je politika

Dragan

28.11.2010. 19:21

Kada je Sabor SPC vec doneo Odluku o rascinjenju vladike Artemija, zasto sve ove optuzbe nije izneo u neophodnom sudskom proscesu. Naime, sudjenja nije ni bilo, jer sve navedene optuzbe su jednostavno sasvim neutemeljene, a sve ovo je prazna prica koja treba da baci prasinu u oci neobavestenom narodu.

Bojan

28.11.2010. 19:39

Sinod SPC i oni koji ga podržavaju svakim potezom u vezi Vladike Artemija tonu sve dublje i dublje. Toliko su im svi ti nazovi dokazi protiv Vladike Artemija jaki, pa im je trebalo 10 meseci da sastave nekakvu nazovi optužnicu, koja zapravo veoma podseća na komunistički način obračuna sa neistomišljenicima.

brano

28.11.2010. 20:35

Konacno je pocelo da se odmotava klupko kriminala u SPC poslednjih dvadeset godina!Sve koji brane Artemija molim da mi navedu dva popa koji nisu lopovi!Ljudi osvijestite se,od crkve su napravili mafijasku organizaciju!

Бобан

28.11.2010. 20:37

Sinodalci miSle da ce kolicinom optuzbi zameniti nemogucnoSt dokazivanja iStih.Stancajmo na hiljade hiljade optuzbi. Papir trpi Sve. Ajmo, ajde, Svi na Artemija!

Teca Peca

28.11.2010. 21:41

Neverovatno se u tancine objasnjava sta sve vladika Artemije nije cinio u vrsenju svoje sluzbe.Kako i drugi komentatori podvlace da li je preosveceni i mogao da odlazi na svoje kanonsko podrucje na kome su bili Albanci?Pa oni su za vreme SFRJ kamenovali pok.Svetog patrijarha Pavla, a preosvecenogvladiku bi razapeli kao sto ga razapinju njegova duhovna braca.Nego, da postavimo pitanje sta je sa crkvenom odgovornoscu patrijarha Irineja u vezi EKUMENIZMA koje pokrece Ljubomir Grujic iz Beograda?

dejan

28.11.2010. 22:08

koga branite kad i vi znate da je lopov i ovi oko njega samo da je 1% posto istina dovoljno a ja sam svoim ocima i usima video i cuo i neznam u koga BOGA oni veruju i sad mi je jasno sto se ovo SRBIMA desava bolje nismo ni zasluzili

čovek sa severa

29.11.2010. 10:22

@dejan - Vaš komentar je besmislen iz prostog razloga što su u ovom slučaju popovi kako ih vi nazivate na obe strane. Inače poznajem mnogo časnih i poštenih sveštenika (nažalost i onih drugih) tako da su opšte ocene iznete pre svega iz netrpeljivosti potpuno irelevantne za ovaj konkretan slučaj..

Jovanovic Marko

28.11.2010. 22:57

Tužno je i žalosno posmatrati,biti svedok, kako SPC sama krnji svoj ugled . Većih im neprijatelja,  do njih (crkvenih vlasti,vladika) samih sebi ne treba.

Gvozden

29.11.2010. 00:54

Na zalost, uspeli su da i SPC, kao poslednji bastion Srpstva, rasture. Pripremaju teren da "vaterpolista" iz Vatikana sleti u Nis 2013. Sto se tice preosvestenog vladike Artemija, svaki komentar je suvisan. Nisu li skoro svi nasi svetitelji stradali radi vere Hristove? Verujuci narod ga voli i postuje. Pogotovo oni na Kosovu i sa Kosova, tako da je i on svestan da mu sem Boga niko nista ne moze. A i ovi sto prodadose veru za veceru, na ovom svetu -na smetljiste istorije, a tek na onom?!

covijek bez doma

29.11.2010. 03:22

«««ko sam ja da omalozavam crkvene zakone ako je krao i ako je kriv mora odgovarati. Pustite te emocije zakon je zakon ako se neko tako ponasa a mimo zakona za svaku je osudu.

Zorica

29.11.2010. 06:36

Crkva je pogresila sto sve ovo nije odmah objavila.Ali Crkva je htela da sebe sacuva od skandala. Inace, lopovluk vladike i njegovog sekretara Vilovskog je nama koji smo bili na KiM dobro poznat jos od 1999,g,Odmah posle bombardovanja su poceli da prikupljaju pomoc za gladni narod Kosova.Mogu vam reci i da su omadjijavali ljude Mnoge su ljude upropastili, da li su im davali drogu ja ne znam ali znam osobe koje su poludele za njima i sve sto su vredno imali u kuci odnele su im, zlato, pare,bunde,

Razum

29.11.2010. 08:19

Žao mi je Artemije jer protiv njega su usmjerene druge stvari, tj drugi su stvarni razlozi zašto je gonjen a s njim i istinski pravoslavci

čovek sa severa

29.11.2010. 10:19

Kada se sve sabere i oduzme (bar na osnovu do sada objavljenog u medijima) sasvim je jasno zbog čega je Vrhovni Sud Grčke u obrazloženju svoje odluke u slučaju arhimandrita Simeona Vilovskog naveo da ne postoje dokazi o učinjenom krivičnom delu, a ceo proces okarakterisao kao progon na verskoj i političkoj osnovi. Toliko o utemeljenosti "dokaza", koje iznose gospoda ekumenisti iz sinoda.

Zoran Hristic

29.11.2010. 10:30

Idemo redom:Dogodilo se ono sto nije smelo,a to je da se "slizu"crkva i drzava!!!Gde bi bio kraj kada bi,a treba pod hitno i svi pojedinacno iz nase drzavne vlasti odgovarali,a i crkvene!Naravno da vladika Artemije smeta i drzavi i crkvi(koja im se priklonila)i da je ovo Udru\eni rat protiv vladike Artemija !Gladni i ugrozeni nisu samo na Kosovu(uz puno uvazavanje TE istine).Kao mlad citao sam knjigu"Uloga svestenika u moralnom podizanju ljudske zajednice(mislim da je takav naslov).Nastavicu...

Zoran Hristic

29.11.2010. 10:38

Nastavak...Uloga svestenika(i vladika)jeste da brinu na svojoj"teritoriji"o svakom coveku.Da se to cini,zar bi bilo toliko ubistava,samoubistava,gladnih,prozeblih gde je ishod bio i sama smrt.Dalje:"Neizvrsavanje odluka"-pa naravno da nece prihvatati odluke koje nisu u interesu njegove eparhije.Svaka eparhija je mala"autonomija"i niko nema pravo da se mesa nadleznom episkopu u njegov rad!Eparhiju dakle nije pretvorio u licnu svojinu i "narusio jedinstvo crkve".Nastavljam...

Zoran Hristic

29.11.2010. 10:49

Nastavak...Zatim je jasno i da nije suprotstavio svoju eparhiju drugim eparhijama,niti je rec o "eventualnom otudjenju od SPC".Sta onda reci od kad Mitropolit Amfilohije priprema"otudjenje"za sta cu priloziti uskoro link!"Briga o gladnima i decaciI"cesto se cuje.Sta je onda pedofilija u crkvi i "zastarevanje predmeta"?Nasi Srbi iz dijaspore nisu raskolnici,vec nasa braca i sestre koji su u vreme Broza napustili rodnu grudu i krenuli u nepoznato!!! I onda su se "slizale"drzava i crkva.Nastavicu...

Zoran Hristic

29.11.2010. 10:53

Nastavak...Tada je doslo do "pomirenja"sa nasima iz dijaspore,ispraznili im kase i sada te ljude pitajte kakav im je tretman...Puna podrska vladiki Artemiju i njegovim naporima da sacuva Kosovo i sve nas da ostanemo na svetosavskom putu i da ne budemo zavedeni i odvedeni u narucje djavola ,za sta se borio i njegov duhovni otac,sv.Ava Justin Celijski!

šumadinac

29.11.2010. 11:14

Nije on jedini koji uziva u bogatstvu i gluposti ovog naroda,popovi nicim nisu podelili sudbinu i muku ovog naroda zadnjih 20 god. vec su se besomucno bogatili,..pogledajte samo džipove,kuce

bole

29.11.2010. 12:38

@šumadinac - Upravo se ovaj fenomen i dogadja otkako su ekumenisti ili papisti dosli u sami vrh SPC i otada i postaje biznis vazniji od bogosluzenja,a opste je poznato da se vladika Artemije suprostavlja ekumenistima i papistima

bole

29.11.2010. 12:23

Ovo je necuveno da nekoga prvo osude pa da onda iznose dokaze,a pri tom ne dozovljavti optuzenom da iznese svoje dokaze.I po bozijim i ljudskim zakonima svako je nevin dok se ne dokaze suprotno i svi imamo pravo na pravedno i javno sudjenje i zbog toga svi treba da podrzimo vladiku Artemija

miki

03.12.2010. 13:13

@bole - Dragi Bole,Crkva i eparhija nije privatno vlasništvo,osim u slučaju kada se stvara paralelna institucija(kao politička stranka),ili sekta što je u slučaju crnogorske crkve gde je "poglavar"raščinjeni sveštenik Dedejić.Crkva je Jedna,Saborna i Apostolska.Nadam se da monah Artemije ima vremena da se pokaje i vrati u sabornost Crkve.

Boris

29.11.2010. 15:01

Kriv je i gotovo, šta je bilo bilo je vrijeme je da se krene naprijed, pustite tu šuplju priču o nekakvom ujedinjenju sa Vatikanom i katoličkom crkvom od toga nema ništa a i ako dođe do toga lako je kasnije osnovati novu istunsku pravoslavnu crkvu, neće nam valjda i to zabraniti pa nas držati kao u logoru i da nam ne daju da se izjašnjavamo kako mi hoćemo. Znači ljudi poslušajte me, od toga nema ništa a Artemije je kriv i gotovo i mora odgovarati za svoja nedjela.

Drinska

29.11.2010. 16:28

Odlazila sam ranije na KiM,boravila za Bozicne praznike u Gracanici,ustajala pre 5.h da prisustvujem prvim jutarnjim molitvama,Vladika Artemije je i u 5h bio sa svojim narodom u najranijim jutarnjim molitvama,preko dana sam slusala kako govori Monasima i Monahinjama:"Sve sto stize kao poklon Manastiru podelite narodu,sve..."Gde su bili ,tada.ovi sto pisu sto iznose sve ovo,kako je plackao svoj srpski narod i kako to da ih ne sretoh onda,u Gracanici ili najjuznije od Ibra u Manastirima???

Simo

02.12.2010. 17:57

Suditi, presudu doneti kriv je po hitnom postupku, a da optuzeni nije imao nikakvo pravo da se brani, moze samo da uradi srednjovekovna vatikanska klika, koja je preuzela SPC. U takvu crkvu pravoslavni svet ne treba da ide.