U manastiru Rakovica služen je, u ponedeljak, prvi parastos patrijarhu Pavlu. Parastos je, posle svete liturgije, služio Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop hvostanski Atanasije.

- Godinu dana posle upokojenja, patrijarh Pavle izgleda još veći, dragoceniji i blistaviji - kazao je vladika Atanasije u besedi, posle parastosa. - On nas i danas uznosi, očišćuje, izoštrava naš um i sažima.

Vladika Atanasije je ovome još dodao:

- Stojeći sada pred njim, kao deca obraćamo mu se da nastavi da se moli za nas. Da pogleda na patnje i nevolje svog naroda. Da zaceli naše živote i sve razdore koji postoje kako u pojedincima tako i u porodicima, narodu, pa i u Crkvi.

U manastir su sve do predvečerja dolazili vernici i poštovaoci pokojnog patrijarha da se poklone njegovim senima, mada je crkva, zvanično, najavila da će godišnji pomen biti obeležen u sredu, 17. novembra.

Okupila su se njegova duhovna deca: monaštvo koje ga je decenijama unazad sledilo, narod koji je živeo po njegovom blagoslovu, sveštenstvo koje je, u godini bez patrijarha Pavla, ovde krštavalo i venčavalo. "On sa nama i mi sa njim", kaže igumanija Evgenija, starešina manastira Rakovica.