Cigareta za milion

V. N.

nedelja, 07. 11. 2010. u 20:54

Цигарета за милион
Od četvrtka stupa na snagu zabrana pušenja u zatvorenom prostoru. Za kršenje zakona predviđene visoke kazne

Od 11. novembra u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu biće zabranjeno pušenje. Za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kazne su 5.000 za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

Pušenje će biti zabranjeno u svim državnim institucijama, a zabrana je već na snazi u Skupštini Srbije i Vladi Srbije.

- Kod nas je ta odluka već zaživela u jednom broju objekata, dok se u ostalim uvode oznake zabrane, tako da će do 11. novembra u svim institucijama Gradske uprave biti zabranjeno pušenje - kaže Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Beograda.

RESTORANI I KAFIĆI
U ugostiteljskom objektu manjem od 80 metara kvadratnih vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje, dok je u objektima većim od 80 metara kvadratnih vlasnik dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače. Taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

U obe zgrade Skupštine Srbije - na Trgu Nikole Pašića i u Ulici kralja Milana, uključujući i bife i restoran - zabrana pušenja uvedena je od 19. oktobra, a šefovi poslaničkih grupa zaduženi su da kontrolišu da li se poslanici pridržavaju zabrane.

Pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim radnim i javnim prostorijama u Skupštini, odnosno u kancelarijama, svim salama za sednice parlamenta i odbore, novinarskim sobama, hodnicima, holovima, liftovima i službenim automobilima.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 5. maja ove godine.

Zakonom je pušenje zabranjeno “u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru”, kao i u prostoru “koji je funkcionalni deo prostora u kome se obavlja zdravstvena i socijalna zaštita, vaspitanje i obrazovanje, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za pozorišne, bioskopske i druge predstave”.

U Republičkoj komisiji za prevenciju pušenja kažu da zbog kontrole zabrane pušenja neće biti povećan broj inspektora.

Srmena Krstev, iz te komisije, ukazuje da je za sprovođenje zabrane pušenja odgovoran direktor ili vlasnik firme, upravnik ili dekan fakulteta, koji mogu da odrede i odgovorno lice za kontrolu zabrane.

Prema njenim rečima, u određenim firmama može postojati prostorija namenjena isključivo za pušenje, koja se ne sme koristiti za neku drugu delatnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

sečanjac

07.11.2010. 21:38

U Srbiji je važnije, ko gdje puši i koliko su duboke šare na pneumaticima, od urušavanja ustavnog poredka u Sandžaku i izjava Albanskih čelnika na jugu Srbije.Na vrijeme se požar lokalizuje i gasi, gospodo!

mirko pop

08.11.2010. 20:50

Pusac nepusac,svejedno.Zamislite da ste podigli kredit i otvorili npr. restoran.Radite,zaradjujete,placate porez...a onda neko dodje i bukvalno vam rastera goste uvodjenjem svojih pravila u vasoj kuci. Uzgred,za par godina ce u Srbiji biti legalizovane "lake" droge.Po uzoru na neke zemlje EU.Ma svaku vlast boli uvo dal se neko drogira,samo ne mogu da podnesu da neko ne plati porez na zaradu. Tako i ovo.Zatvorimo fabrike duvana i resen je problem.Pa ne moze naravno.Vlasti ta lova treba...

X3

09.11.2010. 16:13

Zabrana vazi za sva mesta kao i do sada. Jedino je novina sto ce ugostiteljski objekti moci da se opredele da li su za ili protiv dima, tako da nece biti kafica, klubova i restorana bez dima..mozda 5%

MMA Uppsala

09.11.2010. 19:01

Ako stupa na snagu zabrana pusenja 11/11 onda treba da vazi i za one restorani i kafici koji su ispod 80 kvadratnih metara. Deliti na polavinu restorana ili kafic za pusace i nepusace to je znaci "nista niste uradili", isti dim proguta nepusaci i to mozda vise od pusacai ne pomogne na primer bas nista.....!!!

Ja

10.11.2010. 09:17

Bila sam u Makedoniji gde su uveli taj zakon i vise ni u nocnom klubu ne sme da se pusi....bzvz je, jer su restorani, kafici i klubovi prazni preko godine, dok ne dodje leto i ne otvore se baste, bas zbog tog zakona o pusenju. Pitam drugaricu da idemo negde na pice, a ona kaze nece, jer je pust grad, zabranili pusenje, pa se ljudi vidjaju po kucama....Strasno, a jadni mali ugostitelji, sto kaze Mirko pop, sad ce puci. Moramo mi u korak sa evropom, kao da nemamo pametnijih stvari da resavamo!