VIŠAK vakcine „fosetrija“ protiv novog gripa moraće da se izveze u inostranstvo. Uništavanje vakcina, zavisno gde i pod kojim uslovima budu transportovane, koštaće od 1,5 do četiri evra po kilogramu, ali to je ipak mali trošak u odnosu na oko 4,8 miliona evra koliko je već izgubljeno na oko 600.000 neiskorišćenih doza, kojima je pre tri dana istekao rok upotrebe.

Nikakva konkretna odluka o daljoj sudbini „Novartisove“ vakcine plaćene 799 dinara po dozi, zapravo, još nije doneta. Ali, u utorak je stupio na snagu novi Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom, prema kojem farmaceutski otpad ne može da se uništava u Srbiji. Time je praktično razrešena dilema da li će višak vakcine biti uništen u „Torlaku“, ili u inostranstvu, koja traje od zimus, kada je posle neuspele vakcinacije, za koju se odlučilo samo oko 150.000 ljudi, bilo jasno da će vakcine biti i za - bacanje.

PO KILOGRAMU Dr Branislav Lazić kaže da su zajedno sa ambalažom i velikim kutijama 394.500 doza vakcine skladištenih u hladnjačama „Torlaka“ teške između 550 i 600 kilograma. Ako se ta računica primeni na ukupan višak vakcine od 600.000 doza uništavanje u inostranstvu moglo bi da košta od 1.350 do 3.600 evra.

Većina preostalih doza uskladištena je u „Torlaku“. One se čuvaju u sistemu hladnog lanca.

- Čuvaćemo besplatno te vakcine dok se ne odluči šta će dalje biti sa njima - kaže dr Branislav Lazić, direktor „Torlaka“.- Kod nas je 394.500 doza.

Ostatak sad već bajatih vakcina je u domovima zdravlja i na drugim vakcinalnim punktovima. One bi sve trebalo da se prikupe na jedno mesto i obeleže.

- Čekamo instrukcije Ministarstva zdravlja za njihov tretman, a nije neophodna nikakva žurba jer su uskladištene po sistemu hladnog lanca i mogu dugo da stoje besplatno i bezbedno, kao i sav drugi farmaceutski otpad - rekla je u utorak Sandra Čeri, portparol „Torlaka“.

Vakcine mogu da se uništavaju samo u specijalnim spalionicama, a farmaceutski otpad iz Srbije se obično izvozi u Mađarsku ili Austriju.

- Farmaceutski i hemijski otpad se od 2005. godine izvozi u zemlje EU koje poseduju insineratore, u kojima se otpad uništava na temperaturama većim od 800C - kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. - Agencija dobija sertifikat da je otpad uništen u ovlašćenom postrojenju.