GLAVNI talas Dunava iz Mađarske, sa opasnim alkalnim blatom iz fabrike aluminijuma, u Srbiju će uploviti u ponedeljak, ali je malo verovatno da će ugroziti životnu sredinu, a najmanje se očekuje da vodovodna mreža bude isključena. Ukoliko vlast bude morala da zavrne slavine, dodao je, svi građani će biti snabdeveni vodom. Nema razloga za paniku.


Ovo je u petak, na hitnoj sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, rekao ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

ČINIMO SVE PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je u petak da nadležne službe u zemlji stalno prate kvalitet vode na Dunavu i najavio da će se o tome razgovarati sa premijerom i predsednikom te zemlje, kao i predsednikom Hrvatske.
- Činimo sve što je u našoj moći da zaštitimo naše građane i zemlju, prirodni ambijent, Dunav i Podunavlje, od zagađenja koje dolazi iz Mađarske - rekao je Tadić.


- Dunav u Srbiji trenutno nije zagađen, a uzorci vode se stalno analiziraju - objasnio je Dulić. - U slučaju da opasne materije dovedu do pomora ribe, naše službe su spremne da je pokupe i unište.


Ministar je građanima skrenuo pažnju da ove uginule životinje ne koriste za ishranu ljudi ili stoke.


Srbija je komšijama ponudila pomoć, ali, kako je rekao načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP, Predrag Marić, odgovora još nema.


- Kada se 6. oktobra desila nesreća u Mađarskoj naši stručnjaci uzeli su uzorak iz vode kod Bezdana tako da sada kvalitet svakog narednog uzorka upoređujemo sa tim - pojasnio je mere opreza Marić.


Eventualnu štetu koju talas nanese Srbiji platiće Mađarska. Sve informacije o zagađenosti Dunava biće na sajtu Ministarstva životne sredine.


Tokom subote se očekuju rezultati uzorkovane vode koji su obavile nadležne službe iz Srbije i Mađarske.

MRTVE RIBE SLOVAČKI mediji javili su u petak da su u Dunavu u slovačko-mađarskom pograničju otkrivene mrtve ribe. Slovački ministar poljoprivrede Zolt Šimon naredio je zato Slovačkoj vodoprivredi hitna vanredna merenja kvaliteta vode.


Branislav Gavrić, pomoćnik direktora za kontrolu životne sredine Republičkog hidrometeorološkog zavoda izjavio je u petakda nije isključeno da će doći do zagađenja i u Dunavu. Prema njegovim rečima, nadležne službe iz Srbije su u stalnom kontaktu sa mađarskim kolegama.


Povodom velike ekološke katastrofe u Mađarskoj, u petakse oglasila i Međunarodna organizacija za ekološku zaštitu „Grinpis“ upozoravajući na „iznenađujuće visoke nivoe arsena i žive u crvenom toksičnom mulju koji je 4. oktobra provalio iz rezervoara fabrike aluminijuma i opustošio okolinu“.


Analiza vode u jednom kanalu u Kolontaru pokazala je čak 25 puta veću koncentraciju arsena od one koja je dozvoljena za pijaću vodu!


Hemičar „Grinpisa“ Herving Šuster kritikovao je na konferenciji za štampu, održanoj u petak, mađarsku vladu, ističući da čudi što ti rezultati nisu objavljeni.