MINISTAR zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević pred ulazak u sezonu gripa, apeluje na građane da se zaštite neophodnim cepivom protiv virusa H1N1, dodajući da se vakcinacija posebno preporučuje trudnicama i gojaznim osobama.

Iako je prošle godine odziv na imunizaciju bio slab, Milosavljević očekuje, kako kaže, da će ovog puta građani biti savesniji prema svom zdravlju. Ukazujući na važnost zaštite od svinjskog gripa, ministar Milosavljević podseća da je lane upravo od posledica virusa H1N1, umrlo 10 trudnica.

ZALIHE
PRECIZNA računica koliko će nas koštati neiskorišćene vakcine protiv novog gripa moći će da se izvedu tek kad Ministarstvo zdravlja Srbije odluči gde će uništiti preostale doze, kada im 31. oktobra istekne rok upotrebe.

- Na 60.000 trudnoća godišnje ranije je bio zabeležen jednocifreni broj umrlih trudnica od raznih drugih bolesti - naglašava Milosavljević. - Među teško obolelima koji su morali u bolnicu, bilo je dve trećine pacijenata između 20 i 60 godina koji su pre toga bili potpuno zdravi. Naš zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže količinom od 600.000 vakcina.

Srbija je lane uvezla 855.700 doza vakcina protiv novog gripa, i mali su izgledi daće do 31. oktobra preostalih 600.000 doza biti potrošeno.

Ako vakcine budu morale da se unište, u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak", kažu da će biti uništene i skladištene po evropskim standardima kao medicinski otpad i da nema razloga da se izvoze.

- Epidemiolozi i zdravstveni sistem izvukli su pouke i naučili lekcije od prošle godine - dodaje ministar zdravlja. - Srbija je kupila 360.000 komada trovalentnih vakcina, jer će ove sezone, pored virusa H1N1, biti dominantna još dva virusa. Svaki građanin treba da razmisli i da odluči hoće li da se vakciniše ili ne. Oni koji žele da se zaštite od sezonskog gripa moći će da se vakcinišu već od naredne nedelje.