Cigarete pod kaznom

I. M.

četvrtak, 23. 09. 2010. u 21:05

Цигарете под казном
Od 11. novembra počinje primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Najavljene drakonske kazne

INSPEKTORI završavaju poslednje pripreme za kontrolu primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koja počinje 11 novembra. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je u četvrtak drakonske kazne za sve koji se ogluše o zakon i cigaretu zapale na poslu, u javnom prevozu, dvorištu bolnice, školi...

- Ako neko bude zapalio cigaretu na Medicinskom fakultetu, na primer, onda i dekan može da bude kažnjen i to ozbiljno - ilustrovao je Milosavljević odredbu zakona koja kaže da i odgovorni u ustanovama snose posledice za svaku zapaljenu cigaretu.

CENA - Ako bi se cena cigareta povećala dvostruko, značajnije bi se smanjio procenat pušača - smatra ministar zdravlja. - Kada bih se ja pitao, cigarete bi koštale tri puta više.

A kazne za ovaj prekršaj su od 5.000 dinara za onoga ko puši na nedozvoljenom mestu, pa do milion za pravno lice.

Inspektori će detaljno kontrolisati primenu, a Milosavljević očekuje da će se stupanjem na snagu ovog zakona smanjiti i broj pušača, kao i da će se pušači pridržavati budućih zabrana.

- Ako je mogla Turska, koja je prva na listi pušača, da zabrani potpuno pušenje svuda, ne vidim zbog čega Srbija ne bi mogla da napravi civilizacijski iskorak u primeni ovog zakona i vrlo brzo posle ovog dokumenta usvoji i zakon o potpunoj zabrani - smatra Milosavljević.

On je objasnio i da je broj pušača u Srbiji u proteklih nekoliko godina manji za oko sedam odsto u odnosu na pre desetak godina, kada su pušili svaki drugi muškarac, svaka treća žena i svako četvrto dete. Strategija Ministarstva zdravlja predviđa da se svake godine broj pušača smanji za jedan odsto. Trenutno, u duvanskom dimu uživa oko trećine odraslog stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

SASA

24.09.2010. 00:39

bravo ministre potpuna zabrana pusenja . a ispektorima da se nalozi da proveravaju i kaznjavaju bez ustrucavanja ko je u pitanju. borba protiv pusenja do kraja....

Dragan

24.09.2010. 08:23

Pozdravljam svaki korak ka tom cilju. Ali, džabe sve to kada kao i u svakom drugom slučaju nema ko da sprovodi taj zakon i kada sudije puštaju nekažnjeno prestupnike i kriminalce.

panta

24.09.2010. 13:12

Kad će da budu objavljeni pravilnici, koji su već trebalo da budu objavljeni-90 dana, i šta je sa novim znakom zabrane pušenja

Slavisa

24.09.2010. 16:55

Ovo je zemlja Srbija pa ce i ovaj zakon ostati mrtvo slovo na papiru-kod mene u firmi na svakom sastanku kao da je takmicenje u pusenju, nas nepusace niko ne zarezuje....

Jovanka

25.09.2010. 11:31

Tomica je produkt represije i represirao bi nas da nas uvede u red, asebe bi amnestirao. A šta je sve radio tokom proteklih godina zna samo on i istraga koja će i nama pokazati.Ako novi direktor RZZO ne istraži sve radnje koje su pod Tomicinim dirigentstvom učinjene platiće ceh njihovog rada.Ne bi trebalo. Tomici je vreme isteklo.

bogisa

09.11.2010. 19:13

Kad bi pusenje moglo da se ostavi odmah Ja prvi ne bi vise nijednu cigaru zapalio, pored sve svoje volje da ostavim cigare jos vise pusim. Zato ne zavarajte narod da je to tek tako jednastavno. To je bolest zavisnosti. Drzava ce imati vajde da puni svoje kase iako nikakve vajde od toga narod nece imati, a i bice ce jos vise komunalnih inspektora koji ce se bogatiti na racun naroda koji je vise nego napacen, naravno mitom dogovorom da se ne pise kazna nego pola -pola. 60% komunalnih policajaca.