PREOSTALE doze vakcine protiv gripa A (H1N1) koje se ne potroše ni do 31. oktobra, kada im ističe rok, moraće da budu uništene. Mada je prema preporukama Posebne radne grupe, vakcinacija protiv novog gripa nastavljena u septembru, interesovanja građana za imunizaciju gotovo da nema.

U Ministarstvu zdravlja nisu mogli da nam potvrde šta će biti s preostalim vakcinama, osim da će se o njihovoj daljoj sudbini odlučivati naknadno. I dok javnost proračunava finansijsku štetu od "bačenih" vakcina, epidemiolozi ne kriju razočaranje zbog slabog odziva građana.

- Iako je dobro da se ove vakcine iskoriste pred novi talas epidemije koji stiže na jesen, besmisleno je upozoravati kad naša upozorenja niko ne želi da shvati - kategoričan je dr Predrag Kon, predsednik Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja. - Ne sumnjam da će antivakcinacijski pokret u Srbiji uticati na još veću nezainteresovanost stanovništva za vakcinaciju, kako protiv novog, tako i protiv sezonskog gripa.

Ovogodišnjih 364.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koliko je država naručila za predstojeću sezonu, štite od pandemijskog, kao i od sezonskog virusa gripa. Više od trećine populacije Srbije je tokom prvog pandemijskog talasa bilo u kontaktu s virusom, a prema istraživanjima, samo njih 20 odsto je steklo imunitet. Prema rečima dr Kona, oko milion građana Srbije moralo bi da se vakciniše jer pripada nekoj od rizičnih grupa. To bi bilo sasvim dovoljno da se spreči eksplozivnost novog udara gripa, ali je u ovom trenutku, zbog malog interesovanja, to potpuno nerealno.