Patrijarh srpski Irinej služio je u subotu zaupokojenu liturgiju i šestomesečni parastos patrijarhu Pavlu u manastiru Rakovica u Beogradu, gde je i sahranjen 44. poglavar SPC.
Uz sasluženje vikara njegove svetosti episkopa Atanasija i vladike novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina i sveštenstva beogradskih hramova, i uz prisustvo mnogobrojnih vernika, patrijarh Irinej je, govoreći o vrlini, skromnosti i delu svog prethodnika rekao:
- Čitav njegov život bio je život vernog sluge božijeg. Bio je smiren i predan kao monah, a ostao je takav kao episkop raško-prizrenski i kao srpski patrijarh. Sve svoje službe smatrao je za službe Bogu, ali i službe duši svojoj i svom vernom narodu. Čitav njegov život bio je sejanje semena Hristovog i Jevanđeljskog. I vi ste plod tog semena. Zato je često i pozivao: „Ugledajte se na mene, kao što se i ja ugledah na Hrista“... Učinimo to, danas, kada se molitveno sećamo našeg velikog patrijarha Pavla i obnavljamo u našoj svesti njegov sveti život po Jevanđelju, po Hristu i po svim zapovestima božjim.
Posle zaupokojene liturgije, na grobu patrijarha Pavla služen je pomen, a vernici su tokom celog dana odavali počast poglavaru SPC, koji je preminuo 15. novembra prošle godine na VMA.
Pomenu su prisustvovali članovi patrijarhove porodice, predstavnici Vlade Republike Srbije i Ministarstva vera.     

PRIMER
Patrijarh Irinej istakao je da je Pavle živeo životom pravednika i da se nikada nije trudio da nametne svoje misli, ali da je svojim ličnim stavovima svima davao primer kako treba služiti i živeti.