Potpuna blokada Srba

D. ZEČEVIĆ

nedelja, 25. 04. 2010. u 20:50

Потпуна блокада Срба
Srbi južno od Ibra na KiM tri dana bez signala za telefoniju. Posle telefonskih, uklonjeni i predajnici televizija

ZBOG isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera "Telekoma" i "Telenora", blizu 100.000 Srba na Kosmetu u sredinama južno od reke Ibar već tri dana je bez veza za mobilnu i fiksnu telefoniju, ali i bez signala regionalnih televizijskih i radio programa.
U nedelju je uništena i imovina u vlasništvu "Kosma mreže", koja povezuje sve srpske radio-stanice na KiM, kao i oprema za emitovanje programa televizije Puls iz Šilova.
"Uz asistenciju policije, monteri su presekli kablove na linkovima 'Kosme' i uništili agregat čija je vrednost oko 10.000 evra", navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije.
- Ne samo da je ugroženo informisanje izolovanih srpskih zajednica na KiM, već je ovim pokazana sva brutalnost vlasti u Prištini i nerazumevanje za nešto što je legalno registrovano i što pripada srpskoj zajednici - smatra Živojin Rakočević, član RRA.
Predstavnici "Pošte i Telekoma Kosova" (PTK) u subotu su delili kartice sa brojevima telefona i dva evra kredita mreže 044 i 045 kosovskog operatera "Valja" (Talas). Ministar za KiM Goran Bogdanović pozvao je Srbe da ne uzimaju ponuđene brojeve, jer time, kako je kazao, onemogućavaju povratak srpske mobilne telefonije.
- Ovo je najočitiji primer namere kosovskih vlasti da nam nametnu svoje telefonske brojeve ili da nas usled nedostatka komunikacije proteraju sa ovih prostora - ističe Nebojša Nikolić, gradonačelnik srpske opštine Priština, izmeštene u Gračanicu.
Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga, održao je sastanak sa predsednicima svih srpskih opština na Kosmetu, a za ponedeljak u pet do 12 u Gračanici zakazan je protestni skup Srba.
Arsić je najavio da će sa protesta biti upućena poruka da Srbi neće prihvatiti ucene u vezi s mobilnom telefonijom.

ĆUTANJE
Dok je deo južno od Ibra u nedelju bio bez signala srpskih mobilnih operatera, u Metohiji i na severu pokrajine on je funkcionisao. Goran Bogdanović, ministar za KiM, kaže da je poražavajuće što međunarodna zajednica ćuti.

DEMOLIRAN JOŠ JEDAN PREDAJNIK IPKO
U subotu oko 21.00 u selu Košutovu u opštini Leposavić demoliran je još jedna predajnik IPKO mreže, a policija još nije utvrdila kolika je pričinjena materijalna šteta.

MEĐUNARODNA AKCIJA
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je zaprepašćen mirnom reakcijom Euleksa na rušenje repetitora mobilnog operatera "Telekom" na Kosovu i rekao da je srpska vlast "podigla uzbunu u međunarodnoj zajednici" povodom toga.
- Zaprepašćen sam reakcijom Euleksa koji gleda mirno na kršenje ljudskih prava rušenjem opreme "Telekoma Srbije". To ne znači samo štetu za "Telekom", nego, iznad svega, za građane za čiju bezbednost je Euleks po jasnom sporazumu zadužen - kazao je Tadić. - Nećemo ostaviti srpsko stanovništvo na KiM nijednog trenutka. Danas, sutra, prekosutra, mi ćemo podići u ovom trenutku najveću moguću međunarodnu akciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

pilip

26.04.2010. 00:46

E moj Borise, važno je da si se ti pomirio s Harisom? Napravičeš ti uzbunu u međunarodnoj zajednici malo sutra?!