AKADEMIK i filozof Mihailo Marković preminuo je u nedelju u Beogradu, u 87. godini.
U bogatoj biografiji Markovića, između ostalog, zabeleženo je i da je bio predratni komunistički aktivista, zatim partizan, a posle rata je postao jedan od glavnih kritičara Josipa Broza Tita, učesnik i strateg demonstracija 1968... Bio je predsednik Jugoslovenskog udruženja za filozofiju, dekan i upravnik Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, organizator Korčulanske letnje škole, član Saveta časopisa "Praksis" i mnogih drugih časopisa.
U januaru 1975. je iz političkih razloga suspendovan na Filozofskom fakultetu i potom postaje jedan od poznatih disidenata. Predavao je i na više evropskih, američkih i kanadskih univerziteta, kao jedan od najuticajnijih srpskih filozofa 20. veka.
Marković je bio jedan od osnivača i ideologa Socijalističke partije Srbije. U SPS je bio do 1995. kada je nakon sukoba sa Mirjanom Marković i javnih kritika upućenih Miloševiću isključen iz partije.
U junu 2002. prisustvovao je neuspelom vanrednom kongresu SPS, posle čega se više nije stranački angažovao.
Poslednjih godina politički se angažovao u stranci Aleksandra Vulina, Pokret socijalista, čiji je program i napisao.
- Srbija sigurno nije imala većeg filozofa i levičara od akademika Markovića. Verujem da će ostati podjednako upamćen i po svom filozofskom i političkom radu - kaže nam Aleksandar Vulin.
Pred kraj života bio je aktivan i u beogradskom Forumu za svet ravnopravnih, čiji je takođe jedan od osnivača.
- Nezavisno od nesporazuma koje je imao sa ovim ili onim rukovodstvom SPS, Mihailo je do kraja verovao u socijalističku ideju i ostao nepopravljivi borac za socijalnu pravdu i demokratiju - kaže za "Novosti" Živadin Jovanović, bivši jugoslovenski šef diplomatije, takođe jedan od osnivača Foruma.
Prof. Svetozar Stojanović, kome je Mihailo Marković bio dugogodišnji lični prijatelj, kaže:
- Od njega sam mnogo naučio, i na fakultetu, gde mi je kao studentu bio asistent, i u decenijama koje su usledile. Sigurno je da je Marković jedan od naših najvećih filozofa i intelektualaca.

SAHRANA U ALEJI
MIHAILO Marković je preminuo u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, a biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

DAČIĆ: VELIKI GUBITAK
OVO je veliki gubitak i za SPS i za Srbiju, jer je otišao jedan od najvećih srpskih mislilaca i filozofa. Biće potrebno vremena da se kod nas ponovo rode takvi veliki umovi, koji su svetsku slavu gradili još u vreme disidentstva u Titovo doba. Bez obzira na razmimoilaženja oko dnevnopolitičkih pitanja, svi smo ga u partiji izuzetno cenili, kao jednog od utemeljivača moderne socijalističke misli - kaže predsednik SPS Ivica Dačić za "Novosti". (M. B.)