Srbija je celom svojom istorijom u Evropi i ne treba da zazire od nje. Ali, očekujemo da će i Evropa poštovati naš identitet, kulturu i pravoslavnu veru.
Ovo je u četvrtak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, u svom prvom zvaničnom obraćanju medijima, poručio patrijarh srpski Irinej.
Govoreći o ulasku Srbije u NATO, poglavar SPC rekao:
Ako bude potrebno, za to treba pitati ceo narod.
Prema njegovim rečima, u vezi sa ustoličenjem u Pećkoj patrijaršiji, zakazanim za 25. april, tek predstoje dogovori sa vlastima u Srbiji i nadležnima na Kosovu i Metohiji, a SPC će nastojati da preduzme mere zaštite da zbog velikog broja zvanica sve protekne u najboljem redu.
- Pećka patrijaršija je centar naše crkve i drevno sedište poglavara SPC. Nadam se da će biti dovoljno svesti oko odlaska na ustoličenje, da će braća s Kosova shvatiti da to nije nikakva provokacija, već samo sveti čin kojim se nastavlja tradicija srpskih patrijarha.
Na pitanje šta može da se očekuje od dolaska pape Benedikta Šesnaestog 2013. godine, Njegova svetost je odgovorila da veruje da bi proslava jubileja - 1.700 godina od Milanskog edikta, bila dobra prilika za susret crkava.
Patrijarh srpski Irinej rekao je da su “država i crkva jedna celina, jedan organizam i da bi trebalo međusobno da se pomažu”. On je rekao da je država najpozvanija da rešava problem nezavisnosti Kosova i pomoći srpskom narodu na toj teritoriji, a da Crkva treba u tome da joj pomaže.
Patrijarh je izrazio želju da poseti vernike SPC u BiH, kao i da se uskoro reši problem sa Makedonskom pravoslavnom crkvom.

TADIĆ: VAŽNO MESTO CRKVE
PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić razgovarao je sa patrijarhom srpskim Irinejom i istakao da crkva ima važno mesto u našem društvu - saopštila je pres služba predsednika Srbije.
Tadić i patrijarh su razgovarali o položaju sveštenstva i monaštva SPC na Kosovu i Metohiji, kao i o zaštiti kulturne baštine na Kosovu. Složili su se da je neophodno ubrzati radove na završetku hrama Svetog Save u Beogradu i razmatrali pitanje obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta, koje će se 2013. godine održati u Nišu. Razgovoru je prisustvovao član Sinoda SPC, vladika bački Irinej.

POŠTUJEMO SVAKU VERSKU ZAJEDNICU
Svaka vera je dobra vera. Poštujemo svaku i najmanju versku zajednicu u Srbiji, pa tako i Islamsku zajednicu. To smo činili uvek kroz istoriju, a nastavićemo i u našem vremenu - rekao je patrijarh Irinej povodom saopštenja Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata Islamske zajednice Srbije.
Rijaset je u pismu upućenom SPC zatražio zvanično tumačenje izjave patrijarha u Nišu da “muslimani u manjem broju umeju da se ponašaju i budu korektni, ali da, kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak”.