U NOVOM pogonu za proizvodnju vakcina u Institutu za imunologiju i virusologiju završavaju se poslednji radovi pred otvaranje planirano za 21. decembar. Na 850 kvadrata, u tri etaže, sve je urađeno po najvišim GMP standardima dobre proizvođačke prakse.
U odnosu na stari, u kojem se radilo na centrifugi na paru iz sredine prošlog veka, novi pogon izgleda kao svemirski brod. Vrata se kompjuterski kontrolišu, zidovi su zaobljeni, a na posebnom režimu kontrole je i vazduh. Za svako mesto u proizvodnom pogonu određena je temperatura, vlažnost i broj izmena vazduha, koji i pri ulasku i pri izlasku prolazi kroz specijalne hepa filtere. To sprečava zagađenje u pogonu, ali i izlazak virusa u spoljnu sredinu.
U ovaj novi pogon ulaziće se po posebnom režimu, samo sa autorizacijom. I ne postoji mogućnost, tvrde u "Torlaku", da se istovremeno otvore dvoja vrata u pogonu za proizvodnju. Ispred svakih vazduh spira sve nečistoće sa posetioca.
Dr Ranko Dakić, direktor Instituta, kaže da su se i stručnjaci iz Amerike, koje je u "inspekciju" poslala Svetska zdravstvena organizacija, uverili da je sve urađeno po najvišim farmaceutskim standardima.
- Rekli su da samo jedan veliki svetski proizvođač antigrip vakcine ima bolji pogon od našeg - kaže dr Dakić.
Posle nove godine "Torlak" bi trebalo da počne probnu proizvodnju vakcine u malim serijama. Iz pogona našeg jedinog proizvođača, sa gotovo pola veka iskustva u proizvodnji antigrip vakcine, već godinama nije izašla nijedna doza. Proizvodnja vakcine protiv gripa obustavljena je pre četiri godine, kada je počela rekonstrukcija pogona.
- Tokom probne proizvodnje mi našoj inspekciji i nacionalnoj Agenciji za lekove zapravo treba da pokažemo da znamo da pravimo vakcinu, a uporedo se u tom procesu prikuplja i dokumentacija za registraciju vakcine - objašnjava dr Dakić. - U novom pogonu možemo da proizvedemo šest miliona doza jednovirusne vakcine, kakva je ova protivpandemijska, ili dva miliona doza sezonske.
Bilo bi idealno da se sve što je preduslov za početak proizvodnje završi do kraja februara, kako bi "Torlak" u martu mogao da uđe u redovnu proizvodnju. U tom slučaju vakcina bi bila gotova u avgustu, i do sredine oktobra bi mogla da počne vakcinacija. Institut sada ima dve centrifuge, u novom pogonu može da puni vakcinu u višedozne bočice i u ampule, a u planu je da se sledeće godine gradi i pogon za punjenje vakcine u špriceve. Za to je SZO već dala 1,2 miliona dolara.
Direktor Dakić kaže da u prvoj godini obnovljene proizvodnje ne treba preterivati sa ambicijama, ali planira da se, ipak, proizvede više vakcina nego što su potrebe Srbije. Od izvoza bi moglo da se zaradi za nove investicije i tekuće održavanje. U zemljama u okruženju sezonska vakcina ove godine koštala je od četiri evra po dozi pa naviše. Tu "Torlak" vidi svoju veliku šansu.

PROTIVPANDEMIJSKO CEPIVO
VEĆ imamo zamrznut virus A H1N1 "kalifornija lajk" - kaže dr Ranko Dakić. - Sada je već izvesno da će SZO ovaj virus da uvrsti u sastav sezonske vakcine protiv gripa. Ako virus H1N1 toliko mutira da mora da se pravi nova vakcina, moći ćemo od SZO da dobijemo soj i da pravimo i tu vakcinu.

ULAGANJA
U NOVI pogon uloženo je više od tri miliona evra. Dr Ranko Dakić kaže da je projekat i nadzor koštao 82.000 evra, izvođač radova 1,1 milion, centrifuga 354.000, iz budžeta je izdvojeno za opremu 1,16 miliona, a još oko 800.000 evra za razne papire, male nabavke i potrošni materijal iz svojih prihoda za ovaj pogon izdvojio je sam "Torlak".

* * * * *

DOMOVI ZDRAVLJA PRAVE SPISKOVE ZA ZAŠTITU OD GRIPA
DOZE JOŠ U KARANTINU


VAKCINA protiv novog gripa trenutno je u karantinu, u hladnjačama Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak". Nacionalna Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja proverava kvalitet, efikasnost i bezbednost uvozne vakcine "fosetrija", za dve nedelje bi trebalo da završi kontrolu. Čim Institut za javno zdravlje Srbije dostavi plan vakcinacije, počeće distribucija vakcine i zaštita prve grupe prioriteta.
Vakcinacija bi mogla da počne oko 15. decembra, a do tada bi u zemlju trebalo da stigne i ostatak prve tranše vakcine, koja bi, prema ugovoru, trebalo da bude isporučena najkasnije do 8. decembra.
Prema onome što se zasad zna, u toj isporuci, najverovatnije, biće doze iz iste serije vakcine koja se sada proverava u ALIMS, pa provera te isporuke neće biti potrebna.
Već ranije je isplanirano da će se vakcinacija obaviti u tri talasa, kako budu stizala tri miliona doza "Novartisove" vakcine. Sa prvih 140.000 doza, koje su već u Beogradu, zaštitiće se hronično obolela deca i trudnice posle šestog meseca trudnoće. Domovi zdravlja prave spiskove prioriteta i već znaju koliko će vakcina dobiti iz prve isporuke.
- Dobićemo 7.997 vakcina u ovoj prvoj turi - kaže dr Dragana Nalić, direktor Doma zdravlja Voždovac. - Napravili smo grupe prioriteta za vakcinaciju. Za hronične bolesnike nam treba 16.000, trudnice 1.200, za hronično bolesnu decu 650, i za zaposlene u javnim službama 754 doze. Vakcinaciju ćemo organizovati na više od 10 punktova.
Dr Mirjana Velimirović, direktor Doma zdravlja Savski venac, kaže da se sada prave spiskovi prioriteta.
- Iz ove prve ture dobićemo 40 vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika u našoj ustanovi - kaže dr Velimirović. - Svaki lekar zna svoje pacijente, pogotovo hronične bolesnike, i ne očekujemo da će biti problema sa organizacijom vakcinacije.
Dr Ljubiša Perišić, direktor Doma zdravlja Stari grad, kaže da će ova ustanova dobiti 7.000 doza protivpandemijske vakcine. (J. Su. - B. R.)

PREMA POSLEDNJIM PODACIMA U NAŠOJ ZEMLJI
U BOLNICAMA 437 OBOLELIH


Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", u Srbiji je dosad potvrđeno 376 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). Registrovana su dvadeset i dva smrtna ishoda od ove vrste gripa. Na bolničkom lečenju su 473 osobe sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 22 na respiratoru.

ODLUKA O PARTICIPACIJI
SVI osiguranici koji su, inače, oslobođeni participacije u zdravstvu biće besplatno vakcinisani protiv novog gripa. Svetlana Vukajlović, direktor RZZO, kaže da još nije odlučeno da li će vakcina biti besplatna i za ostale građane, ili će, ipak, plaćati participaciju za vakcinu.