SVAKI deseti oboleli od novog gripa imaće teži oblik bolesti i moraće u bolnicu. U najboljem slučaju, svaki deveti među njima (po lošijoj varijanti svaki četvrti), moraće na odeljenje intenzivne nege, gde dva do devet odsto njih neće preživeti!
Ovako Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, u intervjuu ”Novostima”, sažima argumente ”za” vakcinaciju protiv virusa H1N1. Računicu je, kaže, izveo iz dosadašnjeg iskustva sveta sa obolevanjem i lečenjem od novog gripa.
- Moramo da pobedimo dezinformaciju, glupost, strah, paniku, neobaveštenost. Rakija, luk i slanina su dobri, ali ne štite od novog gripa. Samo vakcinacijom možemo da smanjimo obolevanje, teške slučajeve i smrtnost.
* Ljudi su prilično zbunjeni, boje se mogućih neželjenih efekata vakcine. Kako mislite da ih ubedite da je prime?
- Teški slučajevi i fatalni ishodi bolesti su najveće upozorenje. I zato vaganje ”za” i ”protiv” vakcine liči na dilemu da li otići kod lekara ili kod vračare. Ozbiljnih neželjenih efekata vakcine, izgleda, uopšte nema ili nisu zabeleženi. Šteta ako se ne vakcinišemo sto puta je veća nego rizik od neželjenih efekata vakcine. Odluka, ipak, nije laka. Poljska je, recimo, odlučila da sada ne kupuje vakcinu, da sačeka da vidi kako je prošao većii broj vakcinisanih i da li ima štetnih dejstava.
* Šta nas očekuje narednih meseci?
- Virus se na evropskom kontinentu širi dramatično brzo. Do proleća će biti ozbiljno zahvaćen čitav kontinent, a do marta se neće smiriti. Samo će se smenjivati talasi manjeg i većeg obolevanja.
* Koje su preporuke Svetske zdravstvene organizacije u ovoj fazi pandemije?
- Da se ne rasipaju pare na laboratorijsko potvrđivanje slučajeva i da se pažnja usmeri na rano otkrivanje komplikacija infekcije.
* S obzirom na to da je ovo virus ekstrema - u većini slučajeva daje blagu kliničku sliku, ali se kod nekih bolest naglo i brzo komplikikuje, šta savetujete lekarima?
- Da budu maksimalno savesni i odgovorni kako bi rano prepoznali simptome koji ukazuju da se bolest komplikuje. Najveći posao je sada na domovima zdravlja.
* Da li pacijenti baš treba da trpe visoku temperaturu tri dana pre nego što zatraže pomoć lekara?
- Ne. SZO je u hodu promenila preporuku na osnovu analize dosadašnjih slučajeva. Kod rizičnih grupa - hroničnih bolesnika, trudnica, dece - savetuje se visok stepen opreza. Zato antivirusnu terapiju iz bolnica spuštamo na primarni nivo, da bi pedijatri, ginekolozi i lekari opšte prakse, u slučajevima gde je to opravdano, odmah mogli da je propišu. U ranoj fazi je efekat lečenja i najveći.
* Je li Srbija dovoljno pripremljena da se izbori sa novim gripom, od kojeg bi prema proceni epidemiologa moglo da oboli do dva i po miliona stanovnika?
- Pripremili smo se maksimalno i najbolje što smo mogli i umeli. Nismo najbolji na svetu, ali smo koristili sve što smo imali. Ne možemo da se upoređujemo sa zemljama EU. Naše mogućnosti su daleko manje.
* Može li se dogoditi da teških bolesnika kojima su neophodna veštačka pluća bude više nego što ima respiratora u bolnicama?
- Ne verujem, ali moguće je. U tom slučaju ćemo otkazati sve operacije koje mogu da čekaju i angažovati sve respiratore za obolele od gripa. Imamo više od 500 respiratora. To je dovoljno. Epidemiolozi traže još 120 za rezervu, i već smo u fazi nabavke 80 novih. Usmeravaćemo ih tamo gde su najpotrebniji. Sada je to centar u Užicu, koji ima najviše obolelih na bolničkom lečenju i trpi najveći pritisak.
* Imate li zamerki na to kako su dosad tekle pripreme za odbranu od novog gripa?
- Nemam. Naprotiv. Dobro se radilo. To kaže i SZO, ali to našem narodu, izgleda, ne znači mnogo. Više veruju drugima, koji koriste ovu situaciju za svoju političku promociju.

* * * * *
MERE ZAŠTITE OD NOVOG VIRUSA POGLEDAJTE OVDE
* * * * *

NISMO ZAKASNILI, MEĐU PRVIMA SMO
* Da li se sa nabavkom vakcine, ipak, zakasnilo?

- Ne. Srbija će, ipak, biti jedna od prvih zemalja EU u kojoj će početi vakcinacija. Ona je do sada započeta u samo 17 zemalja sveta, i do kraja meseca će početi još u osam zemalja.
* Ako se ne ubrza isporuka, više od 1,6 miliona ”Novartisove” vakcine stići će tek u martu i februaru, kada po epidemiolozima vakcinacija nema smisla?
- Vakcinacija neće biti besmislena sve dok se ne vakcinišu svi građani. Umesto milion i po, moći ćemo da vakcinišemo duplo više ljudi, jer se, ipak, ispostavilo da je dovoljna samo jedna doza. Rok vakcine je 18 meseci i možemo je koristiti i sledeće sezone.