Potvrđen teži oblik gripa H1N1

FoNet

četvrtak, 08. 10. 2009. u 11:57

Потврђен тежи облик грипа Х1Н1
 Kod pacijentkinje iz Kraljeva, koja je hospitalizovana na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Kragujevcu, potvrđena je infekcija novim virusom H1N1, rekao je FoNetu načelnik Infektivne klinike prof. dr Zoran Todorović i ukazao da je po sredi teži klinič

KRAGUJEVAC - Kod pacijentkinje iz Kraljeva, koja je hospitalizovana na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Kragujevcu, potvrđena je infekcija novim virusom H1N1, rekao je FoNetu načelnik Infektivne klinike prof. dr Zoran Todorović i ukazao da je po sredi teži klinički oblik gripa, zbog čega je pacijentkinja priključena na aparate za disanje.
"Preduzeli smo sve mere lečenja koje zahtevaju ovakva stanja", naglasio je Todorović, precizirajući da pacijentkinja prima propisanu terapiju i da je, za sada, sve pod kontrolom, iako se radi o težem obliku oboljenja.
On je napomenuo da je pacijentkinja primljena na Infektivnu kliniku u ponedeljak, posle čega su preduzete sve preventivne mere koje su predviđene Akcionim planom za borbu protiv novog virusa.
Prema proceni Todorovića, pacijentkinja je najverovatnije zaražena od svog sina, koji je takođe imao simptome novog gripa.
Njen sin je vozač u međunarodnoj špediciji i on je pre pacijentkinje imao slične tegobe, objasnio je Todorović.
S obzirom da je u pitanju mlađi čovek, dodao je Todorović, bolest je praktično preboleo na nogama i vrlo je verovatno da je ona dobila virus od njega.