Iscurelo 17 tona tečnog amonijaka

FoNet

21. 09. 2009. u 12:36

Исцурело 17 тона течног амонијака
 Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je u nedelju iz cisterne preduzeća Patenting D.O.O. ispred kapije tri preduzeća Ju Es Stil Srbija u Smederevu iscurelo 17 tona tečnog amonijaka.

 BEOGRAD - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je vanrednim inspekcijskim nadzorom da je u nedelju iz cisterne preduzeća Patenting D.O.O. ispred kapije tri preduzeća Ju Es Stil Srbija u Smederevu iscurelo 17 tona tečnog amonijaka.
Curenje tečnog amonijaka na navojnom spoju između cisterne i sigurnosnog ventila primetio je vozač na pružnom prelazu puta Kovin - Smederevo i parkirao se ispred kapije tri preduzeća Ju Es Stil Srbija, a zatim obavestio nadležne, navodi se u saopštenju.
Vatrogasne jedinice Smederevo i Ju Es Stil Srbija odmah su intervenisale obaranjem amonijačnih para vodom.
Kontaminirana voda od obaranja amonijačnih para je neutralisana limunskom kiselinom.
Na sastanku predstavnika lokalne samouprave, republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, predstavnika preduzeća Ju Es Stil Srbija i policije, iz bezbednosnih razloga doneta je odluka da se oštećena cisterna dislocira na odgovarajući prostor van naseljenog mesta, gde bi se izvršilo pretakanje amonijaka iz oštećene cisterne.
Oštećena cisterna je uz pratnju vatrogasnih vozila i blokadu deonice puta izmeštena na Obilaznicu oko Smedereva, na put M24/P100, u neposrednoj blizini skretanja za selo Vučak. Pretakanje je počelo oko 21.30 časova, a završeno jutros oko 4.30 časova, u cisternu preduzeća Patenting D.O.O.
Uvodom u dokumentaciju ustanovljeno je da je otpremnicu izdalo preduzeće HIP Azotara Pančevo, na ime kupca Fertil D.O.O Bačka Palanka, koje je navedenim vozilom prevozio 16,72 tona amonijaka do preduzeća IHP Prahovo.
Zahvaljujući blagovremenoj intervenciji i preduzetim merama vatrogasnih jedinica, nije došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine, ističe se u saopštenju Republičkoe inspekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije