Ovako neće naći mog dedu!

Predrag VASILjEVIĆ

četvrtak, 10. 09. 2009. u 20:57

Овако неће 
наћи мог деду!
Ekskluzivno - Vojislav Mihailović govori za „Novosti“ prvi put otkako traje potraga za grobom Draže Mihailovića: Hoću da pomognem otkrivanju istorijske istine, ali neću da se ponižavam. Daću DNK kad me ozbiljno pozovu

KADA neko iz vrha državne Komisije koja traži posmrtne ostatke moga dede bude ozbiljno sa mnom razgovarao, daću svoj DNK uzorak - izjavio je ekskluzivno za „Novosti“, Vojislav Mihailović, unuk generala Dragoljuba Draže Mihailovića.
Mihailović, koji se povukao iz javnosti praktično otkako je Komisija započela potragu za grobom generala jugoslovenske vojske u otadžbini, otkriva za „Novosti“ zbog čega se još nije javio na pozive da da DNK profil:
- Niko me iz vrha Komisije ili države nije pozvao da ozbiljno razgovaramo. Neprikladno je da mi šalju nekakve činovnike u rangu šalterskih službenika. Hoću u potpunosti da sarađujem kako bi se otkrila višedecenijska tajna i istorijska istina za našu zemlju i moju porodicu. Ali, neću da se ponižavam! - rekao nam je Mihailović.
Čiča Dražin unuk, bivši gradonačelnik Beograda i predsednički kandidat, smatra i da je mnogim članovima komisije više stalo do senzacionalizma, samoreklamerstva i jeftinih političkih poena, nego do temeljne istrage i konkretnih rezultata:
- Da je neko želeo ozbiljno da razgovara sa mnom kao članom porodice generala Mihailovića, mogao je to do sada da učini. Ovako, stvara se besmislen utisak da ja odbijam da dam DNK nalaze, a niko ljudski to od mene nije ni tražio.
Na naše pitanje zašto se potpuno izolovao iz javnosti i šta je razlog njegovog odbijanja da se aktivnije uključi u državnu potragu za posmrtnim ostacima njegovog dede, Mihailović nam odgovara:
- Tačno je da sam se potpuno isključio iz te priče. Sve mi deluje nekako neozbiljno, sa mnogo političkih motivacija. Ne želim da učestvujem u poslu za koji nisam uveren da je motivisan krajnje iskrenim namerama. A, da bih se u to uverio, potrebno je da neko iz vrha Komisije razgovara sa mnom i da me upozna sa dosadašnjim rezultatima.
On nam kaže i da su se mnoge dosadašnje potrage za grobom njegovog dede završile neslavno, ali da su neki pokušavali da na toj temi politički profitiraju.
- Ipak, ne mogu da kažem da je sadašnji rad državne Komisije osuđen na neuspeh. Verujem i nadam se, potajno u sebi, da će se ovog puta doći do cilja i da će posmrtni ostaci moga dede biti pronađeni i dostojanstveno sahranjeni. Kad se bude lociralo mesto i dođe do otkopavanja i ekshumacije, naravno da ću biti tu i da na moju pomoć svi mogu da računaju.

IME PO STRICU
VOJISLAV Mihailović, sin je Branka Mihailovića (1921-1995), najstarijeg sina Dragoljuba i Jelice Mihailović. Funkcioner SDPO rođen je 3. septembra 1951. godine u Beogradu i u vreme njegovog rođenja otac mu je, kao informbirovac, bio na Golom otoku.
Po svedočenju Vojislava, otac Branko je u logoru proveo dve i po godine i prvi put ga je video dve godine posle rođenja. Vojislav je ime dobio po stricu koji je poginuo kao četnik negde kod Foče 1943. godine.

NE ČUJEM SE SA TETKOM GORDANOM
VOJISLAV Mihailović nam kaže i da nema nikakvog kontakta sa Gordanom Mihailović, njegovom tetkom i Dražinom ćerkom, koja takođe još nije dala DNK profil na analizu:
- Ne čujem se i ne viđam već dugo sa Gordanom!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

da mozda ne

11.09.2009. 08:31

Sto bi trazili tvog dedu. Moj deda se borio protiv tvog dede na Sutjesci i Neretvi bolje da se njegov grob nade kao i hiljadu drugih boraca koji su dali svoje zivote za slobodu covecanstva od Fasizma.

Милорад Станојловић

11.09.2009. 12:59

У потпуности, без остатка, разумемо и подржавамо став господина Михаиловића. Ово је први пут да он мало снажније изађе из сенке свога деде и поводом њега заузме јасан став, који је за свако поштовање. Многима можда смета његов врло снажан децентан став у јавности на тему свог претка, али и Команданта Југословенске војске и оца политичког следбеника славне српске демократске традиције - Равногорског покрета. Програм овог Покрета, који је основан пре 65 година, најзначајнији је пртљаг којим крећемо на дугачак пут у потомство, како би то рекао Шопенхауер. Зашто? Зато, што се тај Покрет већ 65 година залаже за: 1. поштовање устава; 2. војску која брани начела устава; 3. вишепартијски систем; 4. парламентарну демократију; 5. приватну својину, итд. итд. Са тим идејама је Дража и кренуо у Европу, маја 1941. године. Његови саборци, поштоваоци и наследници још нису тамо стигли; на жалост. Еуфорија око тражења гроба не заслужује епитет озбиљног и одговорног подухвата. Поготову у односу на напред речену улогу и заслуге Чиче. Више пута смо упозоравали и опомињали да новац који се нуди за истину неће решити проблем. Нуди се, наиме, од сто хиљада до милион ослабљених долара. Проблем није у новцу, већ у програму и разлозима тражења истине. Данас, када држава српских републиканаца грца у огромним губицима и неликвидности, још од 1958. године, неозбиљно је тврдити да постоји чиновник безбедности који има нешто (архив), који цела та служба нема. То је неозбиљно и невероватно. С поштовањем, РАВНОГОРСКИ ПОКРЕТ ДМ, Београд, Милорад Станојловић, генерални секретар и Предраг Меденица, члан Председништва.

rad

11.09.2009. 17:03

a moj otac koga su cetnici u Kragujevcu u logoru tukli do besvesti kao 15ogodisnjaka,dedu ubili celo selo popalili,sta stime?

Milena

11.09.2009. 20:36

Drzava se raspada, ljudi sto umiru, sto se ubijaju, a sto ginu na svakom cosku, a njima je najveca briga da nadju cicu. Vala ako ga do sada niste pronasli, zasto je sad to toliko bitno?! A sto se tice ovog gospodina Mihajlovica- najbolje da mu posalju pozivnicu sa pozlacenim slovima... ili jos bolje da mu celu laboratoriju donesu na noge... Hoces-hoces, neces- moze i bez tebe!