BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je danas da bi do kraja godine mogao da bude usvojen zakon o obrazovanju odraslih kako bi se rešio problem nepismenih i nedovoljno obrazovanih ljudi u Srbiji.
Nakon obilaska Osnovne škole "Sava Šumanović" u zemunskom naselju Altina, Obradović je novinarima rekao da je u Srbiji oko 1,35 miliona nepismenih i nedovoljno obrazovanih, a da je među njima najviše starijih od 50 godina.
"Lepo je što školu otvaramo na Međunarodni dan pismenosti. U Srbiji imamo potrebu da rešimo problem velikog broja nepismenih i nedovoljno obrazovanih ljudi", kazao je Obradović koji je tu školu obišao zajedno sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i funkcionerima opštine Zemun.
Obradović je naveo da će Ministarstvo prosvete zajedno sa Gradom Beogradom učiniti sve da se skole u prestonici iskoriste na najbolji način i za redovno školovanje i za obrazovanje odraslih.
"Pružićemo priliku svim građanima da, ko god želi, može da nađe način da uveća svoje znanje", rekao je ministar Obradović.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je da će i ubuduće gradska vlast zajedno sa opštinskim vlastima najviše novca ulagati u predškolsko i školsko obrazovanje i dodao da je od 1. sepetmbra u opštini Zemun počela da radi i Osnovna škola "Mihajlo Pupin" u naselju Nova Galenika.
Osnovnu školu "Sava Šumanović" u naselju Altina u Zemunu od 1. septembra pohađa 350 učenika. Škola se prostire na 3.799 kvadratnih metara i ima 16 učionica.
Ministarstvo prosvete je za izgradnju te škole izdvojilo 197,4 miliona dinara, a za njeno opremanje 8,4 miliona dinara, dok je Grad Beograd izdvojio 40,6 miliona dinara za infrastrukturnu mrežu, kanalizaciju, trafo stanicu i ukopavanje cisterne za lož ulje kako bi objekat bio spreman za grejnu sezonu.