STIPENDIJE za 1.000 najsiromašnijih srednjoškolaca biće isplaćene ovih dana i to odjednom za svih sedam meseci zaostatka - kaže u razgovoru za "Novosti" Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike.
- Svaki stipendista će dobiti po 28.000 dinara, jer je rata iznosila 4.000 dinara. To su dobri đaci iz najsiromašnijih porodica i oni su ovu stipendiju dobili pošto su ispunili uslove na konkursu.
* Zašto se toliko kasni?
- Te stipendije se finansiraju sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana, a ona nisu bila raspoloživa sve do kraja maja. Sada nam ostaje obaveza za maj i jun, a to ćemo isplatiti početkom jula.
* Koliko se godišnje izdvaja za pomoć deci?
- Izdvajanja za dečju i porodičnu zaštitu su najveća i u našem budžetu - na njih odlazi 32 odsto od ukupnog novca. Za ovu godinu je u te svrhe planirano oko 27 milijardi dinara. Ovaj novac će biti raspoređen za dečje dodatke, roditeljske dodatke, a najveći iznos za naknade porodiljama za vreme porodiljskog odsustva.
* Zar to nije simbolično?
- Slažem se da je 1.860 dinara za dečji dodatak, odnosno, 2.422 dinara za uvećani iznos malo, ali to je zakonom propisano i ne može se podizati.
* Zašto?
- Dečji dodatak prima čak 198.000 porodica, odnosno 376.000 dece. Svako uvećanje ovih iznosa dramatično bi potreslo budžet.
* Invalidnine su "skresane" za 20 odsto u proseku.
- One spadaju u prava iz boračko-invalidske zaštite, pa su zakonom vezana za iznos prosečne neto zarade i usklađuju se svakog meseca prema važećim statističkim podacima.

DUŽI SPISKOVI
* Da li raste broj onih kojima pomažete?
- Da. Materijalno obezbeđenje i pomoć u aprilu dobila su 163.694 pojedinca, odnosno 64.172 porodice, što je za osam odsto više nego lane. Za to smo izdvojili 395 miliona dinara, a na godišnjem nivou to je oko četiri milijarde. I dodatak za tuđu negu i pomoć dobija više korisnika. U aprilu je ovo pravo ostvarilo njih 46.000 i na to je potrošeno oko 466 miliona dinara.