SIGURAN način da se mirno prebrodi kriza bio bi, recimo, da se dobije sedmica na lotu. A, najsigurniji put do dobitka bio bi - uplata 15.380.937 kombinacija. Ko se ne odluči za “siguricu”, mogao bi da bude uporan sa brojevima 18, 21, 10 i 38, koji se, prema statistici za ovu godinu, najčešće izvlače. Ipak, dosadašnjim dobitnicima slabo je koristila taktika, a život im je promenilo ništa drugo do puka - sreća.
Istoj takvoj srećnoj zvezdi u Srbiji se ovih dana nada oko pola miliona ljudi. Šansa od jedan prema 15 miliona i ne čini se toliko loša ako se uzme u obzir da je sedmicu prošle godine dobilo devetoro ljudi. Od početka ove, loto je pretvorio u milionera jednu osobu iz Banjaluke, a svi ostali koji igraju imaju 0,0000065 odsto šansi da postanu sledeći dobitnik.
Statistika kaže da je mnogo veća verovatnoća da nekog udari grom ili da doživi avionsku nesreću, nego da osvoji premiju na igrama na sreću. Ipak, u prethodne četiri godine, sedmica je “udarila” 40 ljudi.
Srbi vole igre na sreću i redovno ih igraju, a u Lutriji kažu da interesovanje nije poraslo od kada je nastupila ekonomska kriza. Prema rečima Darka Nikolića, savetnika u Državnoj lutriji Srbije, novi igrači odlučuju da okušaju sreću kada fond dostigne veliku brojku.
- U prošlom kolu, u petak, uplaćeno je oko 1.500.000 kombinacija, a naša pretpostavka je da je učestvovalo više od 300.000 ljudi - objašnjava Nikolić. - Utorkom imamo još više igrača, a obično se ta brojka kreće oko pola miliona. Rekordni broj uplaćenih kombinacija je 10,5 miliona, a to se dogodilo 2005. godine, kada je fond za sedmicu iznosio četiri miliona evra. Kod nas, međutim, učestvovanje u igrama na sreću nije toliko masovno kao, na primer, u Engleskoj. Kada njihova premija dostigne 80 miliona funti, bukvalno cela nacija počne da igra.
Ukoliko ni u utorak ne bude izvučena sedmica, već u petak će igrači imati novu šansu, i to za još veću sumu. Još koje kolo bez glavnog dobitka i možemo da očekujemo još jednu “loto groznicu”.
- Nekada se do dobitka od sedam pogodaka čeka i po četiri meseca, a dešava se i da se sedmice zaređaju, kao prošle godine, kada smo imali tri zaredom - dodaje Nikolić. - Od poslednje sedmice prošlo je 16 izvlačenja, što znači da je već vreme da se pojavi novi milioner.

IZVLAČENJE
TOKOM maja šanse da se učestvuje i osvoji novac duplo su veće, jer se izvlačenje organizuje dva puta nedeljno. Posle emisije “Loto” u utorak 20.30 na televiziji Pink, neko će možda postati bogatiji za 2.289.000 evra.