DOMAĆA pamet i snalažljivost, po svemu sudeći, spasli su život Kragujevčaninu Miliji Božoviću (54), kome je tumor zahvatio grudnu kost. Hirurzi kragujevačkog kliničkog centra uradili su zahvat kojim je pacijentu zamenjena obolela grudna kost. Novu grudnu kost napravili su stručnjaci ovdašnjeg Mašinskog fakulteta, Instituta za automobile "Zastava", a pomogle su i kolege sa niškog mašinskog fakulteta.
Ideju da prvi put u svojoj praksi urade ovakav zahvat,grudni hirurzi su, kažu, dobili kada su čuli da na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu postoji savremena mašina koja se koristi u nastavi, odnosno za paavljenje mašinskih delova.
- Prvi put u Srbiji, uz pomoć savremene tehnologije, napravljena je grudna veštačka kost, koju smo ugradili i pacijent se, što je najvažnije, dobro oseća - kaže dr Slobodan Milisavljević.
Operacija je trajala šest sati, a dr Milisavljeviću pomagali su i hirurzi Dragan Stojković i Stanko Mrvić. Pacijent Milija Božović u utorak je vidno raspoložen novinarima objašnjavao da se dobro oseća i da će nakon petnaest dana provedenih u bolnici, u sredu ići kući. Radio je, kaže, u "Zastavi" punih 35 godina, a sada je odlučio da se bavi poljoprivredom.
Lekari pričaju da su posle pregleda na skeneru kod Milije pronašli tumor koji je zahvatio grudnu kost, a počeo je da pritiska i srce i oštetio deo pluća. Očekuju da će sada sve biti u redu.

ZLATNE RUKE
PREMA rečima profesora Nenada Grujovića sa Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, osim delova za mašine i automobile radili su i butne i potkolenične kosti za vežbe studenata medicine.
Sada su, kažu, uradili tri modela grudne kosti. Lekari su izabrali "pravu" i prvi put je ugradili u organizam čoveka. Veštačka kost je urađena od materijaala koji nije skup. Koristi se u stomatologiji i vek trajanja mu je neograničen.