Niš: Sahranjeno 29 mrtvorođenih beba

Tanjug

petak, 13. 02. 2009. u 15:06

Ниш: Сахрањено 29 мртворођених беба
Na niškom groblju je o trošku grada sahranjeno 29 mrtvorođenih beba, dok se u kapeli Kliničkog centra nalazi još 18 mrtvorođenčadi za koje je prikupljanje dokumentacije u toku posle čega će i one, takođe o trošku grada, biti sahranjene

NIŠ - Na niškom groblju je o trošku grada sahranjeno 29 mrtvorođenih beba, dok se u kapeli Kliničkog centra nalazi još 18 mrtvorođenčadi za koje je prikupljanje dokumentacije u toku posle čega će i one, takođe o trošku grada, biti sahranjene.
Mrtvorođene bebe čuvane su u zamrzivaču kapele jer ih posle rođenja nisu želeli da preuzmu roditelji, navodi se u izveštaju Javno-komunalnog preduzeća "Medijana" upućenom Gradskom veću Skupštine grada Niša.
Sahranjivanje je obavljeno posle izdavanja potrebnih izvoda iz matičnih knjiga, a sahranjivanju su prisustvovali radnici Uprave za građanska stanja i opšte poslove i lekari mrtvozornici, navodi se izveštaju.
Na problem nesahranjenih mrtvorođenčadi ukazala je krajem prošle godine zdravstvena inspekcija, a grad je pokrenuo proceduru obezbeđivanja zakonskih uslova za njihovo sahranjivanje.
"Želimo da u proceduralnom smislu svaki detalj bude u skladu sa propisima i zato se kasni sa sahranjivanjem mrtvorođenčadi", izjavio je sredinom januara gradski odbornik Blagoje Bradić.
"Posle porođaja žene koje su rodile mrtve bebe su otišle sa klinike ne potpisavši kompletnu dokumentaciju", rekao je Bradić objasnivši zbog čega je nastao problem u sahranjivanju mrtvorođenčadi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije