Prvi srpski senator

S. S. R.

18. 01. 2009. u 20:42

Srbija će od februara po prvi put u istoriji imati predstavnika u Počasnom senatu Evrope. Član ovog tela postaće Vojislav Mitić, profesor univerziteta, dugogodišnji direktor EI Niš, guverner balkanskog Rotari distrikta, predsednik Pokreta evropske Srbije i

SRBIJA će od narednog meseca po prvi put u istoriji imati predstavnika u Počasnom senatu Evrope. Član tela koje se razvijalo uporedo sa Evropskom unijom i često uticalo na stavove državnika “kluba 27” postaće Vojislav Mitić, profesor univerziteta, dugogodišnji direktor Elektronske industrije Niš, guverner balkanskog Rotari distrikta, predsednik Pokreta evropske Srbije i Panevropske inicijative za našu zemlju.
Na svečanosti početkom februara u Antverpenu će govoriti na temu “Mir i jedinstvo”, što će biti i njegov prvi nastup sa titulom senatora, koju će imati doživotno.
Počasni senat Evrope čine političari, pisci, naučnici, novinari..., koji su izabrani na osnovu dostignuća u poslovnim krugovima i zalaganju za demokratiju i mir.
- Cilj organizacije je da širi ideju evropske zajednice - kaže Vojislav Mitić. - Izabran sam na predlog naučnika Hansa Masela Fondel Verdea, koji je već senator. Retko se dešava da u ovu organizaciju uđu ljudi koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Senat ima uticaj na Evropsku uniju, i nadam se da ću moći da pomognem svojoj zemlji.
U diplomatskim krugovima Senat se često naziva velikim lobističkim centrom. Imena koja se nalaze u registru to i potvrđuju. Među njima su nekadašnji predsednik Češke Vaclav Havel, bivši premijer francuske vlade Mišel Rokar, predsednik Evropskog parlamenta Hans Gert Petering, Leo Tindenmans, koji je vodio belgijsku vladu, bivši holanski predsednik vlade Vim Kok...

NOBELOVCI
MEĐU članovima Evropskog počasnog senata izdvajaju se tri u čijim biografijama piše da su dobitnici Nobelove nagrade. To su sovjetski nuklearni fizičar Andrej Saharov i Majka Tereza, koji su dobili nagrade za mir, kao i Jan Tinbergen, koji je priznanje dobio za ekonomiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mara Visokic

19.01.2009. 05:02

Samo se zapitajte tko je ustanovio Rotary Clubs, a navedeni gospodine je upravo njegov clan. Okupiti mozgove i ljude od uticaja za sirenje ideja o evrposkoj uniji. Nije nego. Tako je i Lenjin prosirio ideje o komunizmu, zna se uz pomoc koga, istih onih koji su uspostavili Rotary klubove po celom svetu. Jos jednom promislite kome su potrebna gospoda u kategoriji navedenog naimenovanog clana pocasnog se*ata. KADA SE SETITE MOLIMO JAVITE.

Pavle Vamošer

19.01.2009. 23:45

Rotary pokret je jedina nevladina organizacija koja je jedan od osnivača Ujedinjenih nacija. Načelo Rotary-a je "nesebično služenje" drugima. Članstvo ne obezbeđuje nikakve beneficije a sigurno da nije uticalo kod bilo kakvih izbora. Ne postoji nikakav "balkanski distrikt" u Rotary organizaciji pa prema tome pogrešno je navedena funkcija. Što se tiče izbora g.V.Mitića ne želim da komentarišem jer mi nisu poznata pravila po kojima neko postaje "senator". U svakom slučaju nema potrebe da kaljate ljude dobre volje koji su za Srbiju uradili jako mnogo u zadnjih petnaestak godina. Rotary nije tajna organizacija i njen rad je javan. Predlažem da se malo bolje upoznate sa pravim rotarijancima pa će vam sve biti jasnije. RC Novi Sad Predsednik

Dragance iz Nis

25.02.2009. 17:32

Voja Mitic ???? Opet ???? O, boze, gde taj covek nije sve u stanju da se progura!