Jubilej u studenjaku

I. M.

06. 06. 2008. u 18:52

Јубилеј у студењаку
Četiri decenije od početka studentskih protesta biće obeležene i na mestu gde su demonstracije počele - u Studentskom gradu. U Domu kulture "Studentski grad" izložbe, tribine, projekcije

ČETIRI decenije od početka studentskih protesta biće obeležene i na mestu gde su demonstracije počele - u Studentskom gradu.
U petak je u Domu kulture "Studentski grad" otvorena izložba "Studentski časopisi 1968", na kojoj su predstavljene naslovne strane "Vidika", "Studenta" i "Susreta". Svečanost je zvanično otvorio Dragoljub Mićunović.
Manifestacija će trajati tri dana, a biće prikazan i film "Lipanjska gibanja" Želimira Žilnika, koji govori o studentskim demonstracijama, kritičkom kvalitetu, entuzijazmu i disciplini tog vida protesta. Biće prikazani i kratki filmovi i arhivski filmski materijali iz Arhiva alternativnog filma i videa i arhiva RTS.
Poslednjeg dana manifestacije biće prikazan film Slobodana Šijana "Kako sam sistematski uništen od idiota", o revolucionaru koji idolizuje Če Gevaru i pokušava da se aktivno uključi u studentski protest, ali njegova retorika zbunjuje studente.
Biće organizovan i razgovor o uticaju 1968. na jugoslovenski film, u kojem će učestvovati Branko Vučićević, Slobodan Šijan, Želimir Žilnik i Antonio G. Lauer.
Manifestacijom u Studentskom gradu, kažu, obraćaju se novijim generacijama studenata, kako bi ih upoznali sa idejama i posledicama 1968, kao i sa zaboravljenim konceptom omladine, kao "progresivne snage društva".

SEĆANJA NA DEMONSTRACIJE
ORGANIZATORI podsećaju da je direktan povod velike studentske pobune bio incident na ulazu Radničkog univerziteta, tada jedine kulturne institucije u blizini Studentskog grada. Pokušaj studenata da iz Studentskog grada krenu u centar Beograda policija je brutalno sprečila kod starog podvožnjaka na Novom Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije