Oteli Marka Kraljevića

M. STANČIĆ

18. 05. 2008. u 18:49

Отели Марка Краљевића
Makedonci svojataju epskog junaka. Nastoji se da se "Makedonija predstavi preko demistifikacije lika Marka Kraljevića, odnosno da bi se legenda o toj istorijskoj ličnosti iskoristila za turističku promociju zemlje u svetu"

U ŽIVOPISNOM kanjonu Matka, na levoj obali Treske, ispred crkve svetog Andreje, u nedelju je održana velika manifestacija "Dani kralja Marka", kojom umetnici i gradske vlasti Skoplja promovišu "makedonsko kulturno nasleđe", aktuelizovanjem života i dela srednjovekovnog vladara Kraljevića Marka (1335-1395).
Kako je istaknuto, manifestacija je organizovana u cilju oslikavanja perioda kada je kralj Marko, sin vladara Vukašina Mrnjavčevića, živeo i vladao, istovremeno afirmišući kulturno-istorijske spomenike i trajne vrednosti toga doba.
Makedonski glumac Blagoje Spirkovski Džumerko iz Prilepa, izveo je monodramu "Az Marko", Boška Smaćoskog, dok je posetiocima služena hrana i piće "iz vremena kralja Marka".
Lane je i u Prilepu održana majska manifestacija pod istim nazivom, za promociju "najprepoznatljivijeg brenda", legendarnog Marka Kraljevića.
Tada je objavljeno - nastoji se da se "Makedonija predstavi preko demistifikacije lika Marka Kraljevića, odnosno da bi se legenda o toj istorijskoj ličnosti iskoristila za turističku promociju zemlje u svetu".
Pored lanjske promocije Marka Kraljevića u Prilepu, uz konstataciju da "i Makedonija ima kralja Artura", sada su i gradski oci Skoplja u pohodu organizacije turističke upotrebljivosti "brenda" te snažne istorijske ličnosti među vladarima srednjeg veka ubeđeni da je to dobar razlog za posetu Makedoniji u upoznavanje kulturnih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

vitez

18.05.2008. 21:30

Logicno ali i tuzno je tzv. novi narodi izmisljaju istoriju i to po obicaju otimaju srpsku.Makedonci kao narod nisu postojali u tom periodu niti se ikad spominju,a grb Marka Kraljevica tj. Mrnjacevica je bio grb sa 4 ocila ili 4s,koji je kasnije na I srpskom ustanku usvojen kao srpski grb.To je ostalo i do danas. Tako bosanski Muslimani svojataju Kotromanice, Crnogorci apsolutno sve sa tih prostora,a Hrvati su i Bana Jelacica koji je bio Srbin po majci napravili cistog Hrvata. Logicno je da narodi bez korena stalno preispituju svoje poreklo.

Miro Markovic

19.05.2008. 00:34

Isto tako kao sto su se neki od Makedonski crkveni "dostojnici" mogli da samovoljno odvoje od Srpske pravoslavne crkve koristeci samo "blagoslov" komuniste Tita 1963 godine, sada neki drugi Makedonci mogu samovoljno da srpskog kralja Vukasina i njegovog sina Marka proglase za Mekedonca. Sve oni mogu da urade. Niko ih u tome ne moze da ustavi, niti moze da im zabranii. Pitanje je samo koliko ce pametnih ljudi da oni najdu da im u sve te njihove "bajke za decu" jednom za svagda poveruje. Oni danas misle kao sto su pojedine ideoloske vodje fasisticke Nemacke nekada propagirale govoreci: "Ako se jedna laz ponovi hiljadu puta, onda moze da postane i isitna". Medjutim, nas pametni narod kaze da: "U svakoj lazi su kratke noge".

Kovač S. Yugović

19.05.2008. 11:48

Ko misli da je Marko toliko Makedonec, neka uzme imenik gradjana BJR Makedonije, pa neka vidi koliko je ovo ime bilo omiljeno medju Makedoncima (o "Vukasinu" da ne govorimo), i koliko ga i sada Makedonci smatraju svojim... Ali dobro. Brend je brend. Pa i Nemci prave i prodaju sljivovicu. (Otkrili je u Prvom svetskom ratu, u Macvi, u pauzama izmedju vesanja srpskih seljanki.) Madjari prave srpsku Palinku (i rec joj je srpska), a srpski turisti je kupuju i donose u zemlju da pokazu "madjarsku rakiju". Itd. Itd... Uostalom, Makedoncima je i Aleksandar Veliki - Makedonac, iako se zna da je ovo greska od nekoliko vekova dishronologije. (Cak je i ovo "veliki" srbizam.) Da zakljucimo: Ocito je - prezivece samo oni koji nece nista da znaju i koji govore krivo "i po babu i po stricevima i po pravdi boga repatoga".

ja

19.05.2008. 10:00

Nista me ne iznenadjuje kad su u pitanju prostori ex YU !! Svi LAZU !! Kada je "Makedonija" u pitanju sve mi je bilo jasno kada sam proslog leta na platou ispred zgrade vlade u Skopju video desetak ogromnih kamenih figura starogrckih filozofa u velicini od preko dva metra kako se sepure ispred zgrade. Da li su Platon, Aristotel, Sofokle i ostali bili "makedonci" , to znaju u vladi novokomponovane republike ( 1945. god.}. Po istom sistemu je i Marko Kraljevic makedonac!!? Da li ste znali kako se sada zove Dusanov most u Skopju ? Sada je to "stari most" , da se ne bi znalo da ga je pravio srpski Car Dusan!! Ha , ha, ha, ... i smesno i zalosno!

Lala

19.05.2008. 11:31

Ako je iko nekome nesto ukrao to su srbi ukrali od sve i jednog svog komsije.Hajduk Veljko -srbin?Baba Novak sa sinom Grujicim -srbin?kraljevic Marko -srbin? car Dusan-srbin? i da ne nabrojim na stotine....!!!!!! Jedino Draza Mihajlovic je bio pravi srbin !

Drinko

19.05.2008. 11:43

Ništa novo, ništa čudno. Otimaju nam i zemlju, a mi ćutimo, ćutimo u smislu ne postižemo željene rezultate. S druge strane nameće se pitanje: da li se " Makedonci" ustvari vraćaju svojim srpskim odnosno pravoslavnim korenima. Ovaj proces je karakterističan i za pripadnike drugih nacija pogotovo onih u čijem sastavu žive potomci pokrštenih Srba. I danas u oblasti kulture beležimo brojna svojatanja. Ovo svojatanje govori šta je istorijska istina, i da se gotovo velik broj deklarisanja po nacionalnoj osnovi mogu osporiti. Kultura i istorija su dokaz.Dakle, ona stara narodna izreka "svaka tica svome jatu leti" se i u ovom slučaju potvrđuje.

vekac

19.05.2008. 11:44

Ja mislim da je i car Dusan "Makedonac"posto mu je prestonica bila Skoplje.Sta jos covek nece cuti.Tesla Hrvat,Kraljevic Marko Makedonac (trebali su mu bar prezime promeniti,kao sto su i oni uradili pa da bude Mrnjacevski)Mehmed pasa Sokolovic Bosnjak,Njegos Crnogorac.Svasta.Instant nacije cuda prave,igraju se drzave ko deca sa igrackama,dok ih ne razbiju.Nije im valjala Juga i srpsko-hrvatski jezik,a sada im valja EU,gde su obicna saka jada,koje niko od velikih ne zarezuje i Engleski ili Nemacki jezik.Jad i kukavnost.

vekac

19.05.2008. 12:01

Lalo izvinjavam se Sandor Petefi-najveci madjarski pesnik je Srbin Petrovic,a kada govoris o necemu o tome bi trebao imati bar nekog pojma.Trebao bi na primer znati da je Budim bio naseljen uglavnom Srbima,a Pesta Madjarima.Gde nestadose toliki Srbi iz Madjarske,kada ih sada zvanicno ima nesto oko 5000.Od silnog Madjarskog gostoprimstva se istopise.Istoriju sam ucio od profesora Hrvata u Hrvatskoj,tako da ne mogu da budem nesto prosrpski nafilovan.Mene bi bilo sramota da u dve recenice kao ti lupim toliko nebuloza(najblazi izraz).Posto spominjes Drazu Mihailovica,a ocigledno je na sto aludiras samo da ti osvezim pamcenje da Srbi nisu bacali Madjare pod led Dunava nego Madjari Srbe,a opet se Srbi nisu revansiral,sto govori kakav smo narod,a ti si rekao dovoljno o svojim ljudskim i intelektualnim kvalitetama.

the philosopher

19.05.2008. 13:44

Pa nije ovo cudno s obzirom da ovaj takozavani narod je ukrao sve ostalo sto ih moze (ne)identficirati s Srbima, Bugarima, ili Grcima. Muka mi je da od nas Srba jednog naroda moze praviti izmisljeni Bosnjaci, Cnogorci pa i ovi kako ih Grci nazivaju "Skopljanos". Po putovanjima po zapadu ovi pecalbari su veci sovinisti od Hrvata i siptara zajedno!

mirjana

19.05.2008. 14:03

Pa uskoro ce i Car Dusan postati Makedonac. Nemoj mo se cuditi, jer takozvana Makedonska nacija se do 1945 godine nije ni us jednoj istoriji Balkana spomenula kao narod. Drug Tito im je ucinio tu uslugu da bi razbio "velikosrpski sovinizam" i na taj nacin uveo "bratstvo /jedinstvo i Titoslaviji. Prvo im stvorio jezik od nekog Ciganskog dijalekta, onda intervencijom Vatikana crkvu, koju do sada ni jedna Pravoslavna crkva nije, nite ce priznati. Tako je "Makedonija" da postane legitimni narod prisvojila malo od Bugarske istorije, malo od Grcke a sve ostalo od Srpske. Najstariji Srpski manastiri Sv. Naum i Sv. Klement su postali makedonska bastina. Ta njihova Makedonija bila deo Grcke dok je nisu Grci izgubili u ratovima sa Srpskim kraljevima. Zato im Grci nikad nece dozvoliti da upotrebe ime "Makedonija" kao neka priznata drzava, nego ce se znati pod imenom, "Former Yugoslav Republic". Bravo, braco Grci - dok su Srbi gutali Titivska otimanja i ponizenja komadanjen njihove terutorije to Grci nikad nece zvanicno dozvolit. Gde je makedonska "knjizevnost' do pre 1945 god. i ostala kulturna obelezja po kome jedan narod ostavi svoj trag u istoriji?

milan

19.05.2008. 14:44

U doba austrougarske svi srpski knjizevnici sa prostora ugarske morali da objavljuju pod madjarskim imenima pa tako i Zoran Petrovic alijas Sandor Petefi. Da li znas koliko je Srba u titovoj makedoniji moralo odbiti "ic" a dodati "ski" u prezimenu, samo da bi ravnopravno mogli da ucestvuju u drustvenom zivotu. A tacno je i to da po inostranstvu lazi o Srbiji vise sire makedonci nego bilo ko. Ja zivim u inostranstvu i imam prilike da cujem. Mozda ce nekima biti cudno ali moj je utisak da su najveca druzenja ostala izmedju Srba i Hrvata bez obzira na sva desavanja.

bogdan

19.05.2008. 21:10

hajduk veljko petrovic, (srpsko ime) ,branio je srbiju i zivot je dao za nju. novak, , bio je srpski hajduk poreklom iz poreca, a pod njegovom komandom borili su se srbi, vlasi, bugari. marko kraljevic,( junak srpske epike), bio je sin vukasina mrnjavcevica koji je poginuo u marickoj bici za srbiju! janos hunjadi (sibinjanin janko) po ocu (srba vojk) bio je srbin! svestan saam vaseg hortijevskog sovinizma ali cinjenice vas demantuju.

MILUN

24.05.2008. 17:48

Vuk Karadžić kazuje da su srpska prezimena od skoro, a da su crnogorska stara vjekovima

MILUNM

24.05.2008. 17:49

Vuk Karadžić: O KULTU IVANA CRNOJEVIĆA U CRNOJ GORI, 1834. G. Vuk Karadžić je za vrijeme boravka na Cetinju 1834. godine, zabilježio ogromni kult Ivana Crnojevića koji je vladao u Crnoj Gori. To je bilo 350 godina poslije smrti Ivana Crnojevica. Poslije njegovog dolaska na Cetinje, kult Ivana Crnojevića je zamijenjen kosovskim kultom. O kosovskom kultu u Crnoj Gori, Vuk ništa nije zabilježio.