Veče za najlepši hram

D. STOJAKOVIĆ

petak, 09. 05. 2008. u 18:50

Вече за најлепши храм
U subotu velika donatorska svečanost u Manastiru Žitomislić u Hercegovini. Dolazak najavili i predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica. Domaćini premijeri Dodik, Branković i Špirić

MOSTAR - U Manastiru Žitomislić u subotu u 20 časova održaće se velika dobrotvorna večera na kojoj će se prikupljati novac za obnovu najlepšeg pravoslavnog hrama u Hercegovini - Saborne crkve u Mostaru.
Domaćini ove večere osim Zahumsko-hercegovačke eparhije biće premijeri Republike Srpske Milorad Dodik i Federacije BiH Nedžad Branković, kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić.
Gotovo kompletan diplomatski kor iz BiH doći će i dati prilog za obnovu, a iako su dan kasnije izbori u Srbiji, dolazak su najavili predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica. Biće tu i veliki broj istaknutih umetnika i sportista iz Srbije, Bosne i Hercegovine i inostranstva, predvođeni najpoznatijim Hercegovcem Dejanom Bodirogom.
Za obnovu mostarskog hrama, koji je do temelja srušen 1992. godine potrebno je oko 7,5 miliona evra.
Inače, ova crkva kada je napravljena 1873, bila je najveći srpski hram, a kolika je bila, govori i podatak da je veća od crkve Svetog Marka u Beogradu.
Obnova crkve Svete trojice počela je raščišćavanjem ruševina pod nadzorom dva entitetska zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Federacije Bosne i Hercegovine. U toku je izrada projekta obnove u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srpske.
Pravoslavni hrišćani Hercegovine nadaju se da će im se vratiti molitveni dom, a Mostaru izgubljeni simbol.

BOGATSTVO
Zapisi i slike svedoče o lepoti Žitomislića. U unutrašnjosti crkve dominirali su elementi u bogatom pozlaćenom duborezu, impozantni oltar sa 44 ikone, klasicistička ulja na platnu, kružno stepenište i svečani prestoli za vladiku i sveštenike. Centralnu kupolu i južni zid oslikali su grčki freskoslikari, a impozantna trodelna kamena kapija je delo arhitekte Momira Korunovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije