VIRUS informacije “to mora da sačeka novu vladu” preneo se, izgleda, i na nove pasoše Srbije. “Novostima” je potvrđeno da su se poteškoće pojavile kada je nemačka firma “Giseke i devrijent”, koja učestvuje u njihovoj izradi, zadužena za deo materijala za zaštitu dokumenata, zatražila garancije da će za taj posao biti isplaćena na vreme, bez obzira na rezultat izbora i novi sastav Vlade.
Međutim, u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića kažu da nema bojazni da će Srbija prve pasoše dobiti na vreme, u maju, kako je planirano.
- Vlada Srbije i Zavod za izradu novčanica i kovanog novca čine sve da štampanje novih dokumenata počne u maju i da, kao što je dogovoreno, prve pasoše dobiju 204 najplemenitija građanina - kaže Tamara Glišić iz Đelićevog kabineta. - Naći ćemo rešenje ukoliko se pojavi bilo kakav problem.
- Nemci su se uplašili, s obzirom na zbivanja u zemlji, napade na ambasade, celokupnu političku situaciju - kaže naš izvor. - Zanimalo ih je hoće li posao biti završen, da li će biti isplaćeni...
Novi pasoši jedan su od glavnih uslova da bi se ime Srbije našlo na beloj šengenskoj listi.


MAŠINE SPREMNE I ČEKAJU
U meĐuvremenu, treba ispunit još nekoliko uslova EU za “beli šengen”. Aktuelan je dokument “Mapa puta kroz Srbiju”, gde se navode standardi o kontroli granica, ilegalnoj migraciji i organizovanom kriminalu. A, pre svega toga, mašine koje spremne čekaju u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca moraju odštampaju prvi srpski crveni pasoš.