U PROTEKLIH sto dana zaposleni u Ministarstvu rada i socijalne politike imali su pune ruke posla. Među uspehe u poslednjim mesecima "prva postava" ovog državnog resora izdvaja redovnost mesečnih isplata penzionerima, invalidima, porodiljama... Povećana je minimalna cena satnice sa 55 dinara na 63,5 dinara; započet projekat pomoći osobama obolelim od posttraumatskog stresa; pojačan rad inspekcije zahvaljujući kojem je drastično smanjen broj povreda na radu...
Mnogo toga je urađeno, smatra i ministar Rasim Ljajić, ali pravi izazovi tek predstoje.
- U ovom poslu nema brzih i lakih rešenja jer se suočavamo sa teškim problemima - rekao je Ljajić. - Ne smemo zaboraviti da čak 8,8 odsto stanovništva živi ispod egzistencijlnog minimuma. Tako je i dalje u našem radu prioritet dat penzionerima, naročito ako uzmemo u obzir da ih je u Srbiji milion i po!
Socijalnoj zaštiti porodilja i dece takođe će biti posvećeno mnogo pažnje, ali i novca.
- Dečji dodatak dobija 380.000 dece, a još 150.000 porodica prima socijalnu pomoć - kazala je Ljiljana Lučić, državni sekretar u oblasti socijalne zaštite. - Za njih je zato na godišnjem nivou obezbeđeno 12,4 milijarde dinara!
U zbrinjavanju dece bez roditeljskog staranja nastaviće se dosadšnja praksa po kojoj se ovi mališani sve ređe upućuju u domove, a sve češće u hraniteljske porodice. Tako se danas hranitelji širom Srbije brinu o 3.500 maloletnika, dok ih je u ustanovama smešteno 1.400. Ovaj broj, kako se nadaju u Ministrastvu, uskoro će biti još manji.
Među zadacima koji tek treba da se urade u oblasti rada najviše je onih koji se tiču izrada zakona. Tako je u planove, čiji je rok za realizaciju do kraja godine, svrstana ratifikacija Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Crnom Gorom i nastavak razgovora na istu temu sa Kanadom, Grčkom, Švedskom i Slovenijom. Do januara bi na adesu Vlade trebalo da stigne i predlog Zakona o dečjem ombudsmanu i rodnoj ravnopravnosti.
Do kraja godine planira se i privođenje kraju izgradnje Doma za stare u Zabučju kod Užica, domskog odeljenja za osobe sa autizmom u Šapcu, a najavljen je i kamen temeljac Doma za stare u Valjevu. Do nove 2008. biće podeljeno i 209 ključeva za stanove vojnim invalidima.ZAKON O RADU

U TOKU je rad na izmenama i dopunama Zakona o radu, a kao najvažniji se ističe zakon o platama u javnim službama.
- Biće neophodno napraviti jasne razlike u nivoima stručnosti kako bismo podstakli napredovanje - napomenula je Snežana Lakičević-Stojačić. - Zaposleni u ustanovama kulture već od jula imaju veće plate.
Među zadacima koji će morati da se završe do kraja 2008. godine je izrada novog zakona o štrajku i pravilnika o radnoj knjižici.