ZGRADA najstarije pivare na Balkanu, izgrađene 1722. godine, pančevački "Vajfert", izgorela je u sredu gotovo do temelja, u požaru koji je izbio oko 16.10 časova. Povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta, na zgradi koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, neprocenjiva.
Vatrena stihija uništila je oko 1.500 kvadratnih metara neadaptiranog dela objekta. Požar je gasilo 15 vatrogasnih vozila i jedna ekipa iz Beograda, koja je posle poziva pritekla u pomoć. Kada su prve ekipe za gašenje stigle, krovna konstrukcija bila je potpuno u plamenu i ubrzo je pala. Pokazalo se da vatrogasci nemaju dovoljno vode, pa se na dalje gašenje čekalo punih pola sata, dok nisu pristigle ostale ekipe. Iako je požar lokalizovan oko 17.40 časova vatra je unutar zgrade tinjala cele noći.
Kako je došlo do požara juče se moglo samo nagađati. "Misteriju" će rešiti istražni sudija, nakon uviđaja, tek kada se ohladi skoro "ugljenisana" zgrada. Zapaljeni prostor bio je pun šljake, piljevine i raznog otpada.
Oko pivare na Keju Radoja Dakića okupilo se mnogo Pančevaca koji su nemo pomastrali vatrogasce kako pokušavaju da spasu obeležje njihovog grada.
- Ne mogu da verujem da su vatrogasci bili bez vode skoro pola sata, dok im nisu stigle druge ekipe - ogorčeno je pričala Jovana Milovanović, žiteljka Pančeva koja je posmatrala grozan prizor.
Deo zgrade gde je izbio požar izdat je u zakup firmi "Dajmond", vlasnika Teše Markovića. Od njega smo čuli da je ceo objekat osigurao 1997. godine kod "DDOR Novi Sad", baš zbog ovakvih stvari. U Direkciji za gradsko i građevinsko zemljište, kojoj je opština poverila pivaru, čuli smo da sa "Dajmondom" nisu uspeli da se dogovore o produžetku zakupa, pa su za april bile spremne tužbe za prinudnu naplatu i iseljenje.
- Pored naše ekipe pozvali smo i vatrogasne jedinice iz fabrika "južne zone" (Petrohemija, Azotara, Rafinerija) - rekao nam je Ivan, šef odseka protivpožarne policije iz Pančeva. Mi ćemo dežurati celu noć, kako bi bili sigurni da se požar neće opet aktivirati.