PODGORICA - Preimenovanje srpskog jezika u maternji može u Crnoj Gori da razbukti nove strasti i sukobe. Vlast ne kontroliše suvereno situaciju, uprkos tome što je - zbog protivljenja "reformama" - podelila otkaze 27 nikšićkih prosvetnih radnika koji su i danas na belom hlebu.
Jedan od njih, profesor Veselin Matović, kaže za "Novosti" da je zajedno sa ostalim kolegama bukvalno izbačen na ulicu.
- To sigurno nije zabeleženo u istoriji školstva, ali ni u istoriji nasilja i beščašća. Protiv nas je, po nalogu premijera Đukanovića, pokrenuta nemilosrdna medijska hajka. Proglašeni smo maltene državnim neprijateljima i izdajnicima. Predsednik Skupštine Crne Gore javno obećava da će nam se slediti krv u žilama od onoga što nam spremaju nakon izbora - kaže profesor Matović.
On upozorava da dukljanističku nadrilingvistiku ne zanimaju nikakve jezičke činjenice, pa ni one koje su vidljive golim okom, i dodaje:
- To ne treba da čudi, jer je celi njihov državni i kulturno-duhovni projekat preumljenja Crne Gore zasnovan na lažima i falsifikatima.
Kada govori o zagovornicima "crnogorskog jezika", koji tvrde da Dukljani, Zećani i Crnogorci nikada nisu zborili srpskim jezikom, već "narodnim i "slovenskim", profesor Matović koristi sintagmu kolege dr Dragoljuba Petrovića "avetluk bez lijeka"!
Povodom pitanja "Novosti" - da li bi se u Crnoj Gori ceo problem oko jezika rešio "povratkom srpskohrvatskog" - naš sagovornik je kategoričan:
- To bi bilo pogrešno. To je bilo veštačko ime za službeni jezik u komunističkoj Jugoslaviji. Kod nas Srba održavalo se tridesetak godina, a Hrvati ga nikada nisu prihvatili, premda je skovano u njihovim lingvističkim kovačnicama.

MILO NIJE SOLOMON
- U USTAVU Crne Gore i njenim zakonima jasno piše da se "sporni" predmet zove "srpski jezik i književnost". A te zakone nedavno je donela Skupština RCG, upravo na predlog ministra Slobodana Backovića, podseća profesor Matović. - NJegova, za naivne i neupućene, prihvatljiva teza, da svako ima pravo da jezik zove svojim nacionalnim imenom - potpuno je besmislena. Po toj logici, isto bi bilo i sa imenom države, pa bismo onda u školska dokumenta upisivali Montenegro, Karadag, ili bismo fiziku zvali hemijom, a istoriju geografijom. Tada bi i NJutnovi zakoni bili Backovićevi, a Solomonove mudrosti Đukanovićeve. E, to ne može, ma kako to neko želeo - upozorava Matović.