Kisić Tepavčević: Moramo da naučimo da živimo sa virusom korona

Tanjug

subota, 30. 05. 2020. u 09:48

Кисић Тепавчевић: Морамо да научимо да живимо са вирусом корона

Foto Tanjug

Doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da epidemija korona virusa ide željenim tokom i da je primetan silazni trend

BEOGRAD - Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da epidemija korona virusa ide željenim tokom i da je primetan silazni trend.

Kisić Tepavčević je za RTS rekla da smo sada u poslednje dve do tri nedelje epidemije, kada je većina slučajeva koji se otkriju oni za kojima se traga, tj. kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i to su osobe koje uglavnom nemaju nikakve simptome infekcije.

Ona je kazala da indirektni pokazatelji ukazuju da je oslabila aktivnost virusa u populaciji i naglasila da je procenat novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou manji od jedan odsto i to uz intezivno istraživanje svih mogućih kontakata.

"Da radimo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma, onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren, a imali bismo dosta tih osoba koje nemaju simptome, a koje mogu oko sebe da šire infekciju", objasnila je Kisić Tepavčević.

Ističe da se postepeno vraćamo životnim aktivnostima, ali i da moramo da naučimo da živimo sa virusom.

Kisić Tepavćević je ukazala da moramo da budemo svesni da je korona virus tu i da to nije jedini virus koji je oko nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

AUUU BRE DOSADNIJI STE I OD KORONE

30.05.2020. 10:20

Te Dr. Kisic, te Dr. Kon, pa opet Dr. Nestorovic, pa onda vlada i predsednik. GOSPODO, RADITEL VI JOS NESTO, ILI VAM JE GLAVNO ZANIMANJE KORONA?

Благоје Јововић

30.05.2020. 11:11

Nadam se da doktorka Kisic zajedno sa doktorom Nestorovicem konacno dobiti poziv za gostuje u Zadruzi,gde verujem moze daleko dogurati.

Mara Iz Drvara

30.05.2020. 11:51

Mi i živimo sa mnogim virusima,Korona je virus kao i svaki drugi.Smešni ste!!!

Krle

30.05.2020. 12:16

Ovo je jedina ispravna rečenica iz epidemiološkog tim nakon niza tipa nema nam spasa bez vakcine ili sedi kući, ne privredjuj pa taman umro od gladi.