Delovanje Udruženja vojnih penzionera u uslovima pandemije

NovostiOnline

petak, 10. 04. 2020. u 18:45

Деловање Удружења војних пензионера у условима пандемије

Foto Tanjug

Udruženje vojnih penzionera Srbije u stalnoj je vezi sa opštinskim i gradskim organizacijama UVPS, koje neposredno kontaktiraju svoje članove s ciljem pomoći u obezbeđivanju osnovnih životnih potreba
Ogromna većina vojnih penzionera u uslovima vanrednog stanja pridržava se mera koje je preduzela država kako bi se zaštitili od korona virusa. Udruženje vojnih penzionera Srbije u stalnoj je vezi sa opštinskim i gradskim organizacijama UVPS, koje neposredno kontaktiraju svoje članove s ciljem pomoći u obezbeđivanju osnovnih životnih potreba.

Većina mesnih organizacija UVPS, u svakodnevnom su telefonskom kontaktu sa ugroženim vojnim penzionerima koji su opterećeni i terapijama hroničnih bolesti.


Na osnovu prispelih informacija, može se reći da u ovih 26 dana od uvođenja vanrednog stanja, vojni penzioneri veoma disciplinovano podnose izolaciju, da im nije lako da izdrže zabranu kretanja, ali da su svesni činjenice da je to jedini način da se zaštite od virusa koji se naročito ispoljava na stariju populaciju. Period u kojem se nalazimo, naročito idućih 10 – 15 dana, vreme je odlučujuće bitke za život koju, kao i mnoge prethodne, treba dobiti.


- Udruženje vojnih penzionera Srbije deluje i u ovim teškim uslovima. Naše aktivnosti usmerene su na obezbeđenje lekova onim penzionerima koji nemaju na koga da se oslone. Mnogi se oslanjaju na lokalne samouprave, odakle se upućuju volonteri kako bi starijima pomogli u obezbeđivanju namirnica, lekova i drugih potreba. U poslednjih nekoliko dana u obezbeđivanju lekova starijima od 65 godina uključili su se sportisti Vojske Srbije i pripadnici Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane. Pokazalo se to kao dobra formula u rešavanju problema vojnih penzionera u Beogradu, gde je ujedno i najveća koncentracija penzionisanih oficira i podoficira u Srbiji.


U većini opštinskih i gradskih organizacija u unutrašnjosti Srbije, mlađi vojni penzioneri pomažu svojim starijim kolegama u snabdevanju lekovima i nabavci artikala potrebnih za svakodnevni život. Karakterističan primer je Novi Sad, gde se na veoma organizovan način rešavaju tekući problemi.


Naše mlađe kolege, pripadnici Vojske Srbije, kao što smo mi to nekada činili, angažovani su u rešavanju mnogih poslova značajnih za državu i stanovništvo. Požrtvovano ispunjavaju obaveze i u tome imaju našu podršku, kaže predsednik UVPS Ljubomir Draganjac.


Mnoge informacije i instrukcije značajne za vojne penzionera u uslovima vanrednog stanja nalaze se na sajtu UVPS koji je ovih dana veoma posećen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije