Intervju ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara emitovan je danas na kineskoj nacionalnoj televiziji CCTV, najgledanijoj televiziji u svetu, koju svakoga dana gleda više od 100 miliona ljudi.


Ministar Lončar istakao je punu podršku građanima Vuhana i cele Kine, a posebno zdravstvenim radnicima koji ulažu nadljudske napore kako bi zbrinuli ugrožene i savladali epidemiju. Naglasio je da je dobro upoznat sa merama koje Kina preduzima u borbi protiv korona virusa.


Znam da je Kina preduzela zaista sve moguće mere kako bi suzbila širenje virusa, i umanjila negativan uticaj epidemije.Siguran sam da će kineski narod I država u najkraćem roku nadoknaditi ekonomske gibitke. Imao sam prilike da više puta razgovaram sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji, gospođom Čen Bo, koja me je upoznala sa situacijom i aktivnostima naših prijatelja iz Pekinga. Znam da je i brzina dijagnostikovanja virusa povećana, i da, ono što je najvažnije, broj izlečenih raste svakoga dana” istakao je Lončar.Ministar Lončar posebno je istakao više puta iskazanu podršku NR Kine našoj zemlji.


Građani Srbije dobro pamte i izuzetno cene podršku Kine i kineskog naroda koju ste nam iskazivali i u pogledu očuvanja Kosova I Metohije u sastavu Srbije, kao i tokom bombardovanja 1999.godine, odnosno kad god je našem narodu bilo teško.Ima I dosta ljudi iz Kine koji žive ovde u Srbiji, koji ovde rade… Zato smo svih ovih dana u mislima zajedno sa kineskim narodom, kojem želimo da izdrže,da se što pre oporave, i iz ove teške borbe, kao i mnogo puta u istoriji, izađe kao pobednik.


Velika podrška i velika ljubav za sve građane Kine I za ljude koji se brinu o bolesnima, da što pre izađu iz ove situacije.