U ponedeljak se u Poljskoj obeležava 75-godišnjica oslobođanja koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, a među velikim brojem svetskih zvaničnika biće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na Međunarodni dan sećanja na Holokaust 27. januara, u Aušvicu će se okupiti svetski lideri kako bi odali počast nastradalima u logoru koji je oslobodila Crvena armija. Pored njih, u Aušvicu će biti i preživeli logoraši - njih oko 200, uglavnom stogodišnjaka iz celog sveta, kao i njihovi potomci.

U Aušvicu je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od milion i sto hiljada ljudi - blizu milion Jevreja, 75.000 Poljaka, 25.000 Roma i desetine hiljada drugih etničkih zajednica.


PROČITAJTE JOŠ: Kačinjski optužuje Putina: Poljaci od Rusa traže reparacije

Zategnuti odnosi između Moskve i Vrašave doveli su do toga da zemlja koja je naslednica Sovjetskog Saveza, čija je armija oslobodila ovaj kamp, neće biti predstavljena u Aušvicu na najvišem mogućem nivou. Ruski predsednik Vladimr Putin će biti najveće ime koje u ponedeljak izostaje sa skupa, a predstavnik Moskve će biti samo ambasador te zemlje u Poljskoj. Putin nije pozvan na ceremoniju, iako su upravo vojnici Crvene armije pre 75 godina oslobodila logoraše zloglasnog logora smrti.

Na ceremoniji će se obratiti preživeli iz logora Aušvic, kao i predsednik Poljske Andžej Duda i direktor Memorijalnog muzeja Aušvic Pjotr Civinski.

Mnogobrojni svetski lideri - predsednici i premijeri, i pripadnici sukobljenih strana tokom Drugog svetskog rata doći će da odaju počast nastradalima.

Obeležavanju će prisustvovati i predsednik Izraela Ruven Rivlin, koji je prošlog četvrtka bio domaćin za više od 70 državnika u Jerusalimu na ceremoniji u Memorijalnom centru "Jad Vašem", gde je obeležena godišnjica oslobođenja Aušvica.

Među onima koji nisu bili u Jerusalimu bio je i predsednik Poljske Andžej Duda, jer mu nije omogućeno da drži govor.

Uoči skupa u njegovoj zemlji, poljski predsednik je rekao da se nada da će događaj biti važan i da će poslati snažnu poruku svetu.

Pored Rivlina, u Poljsku dolaze i nemački predsednik Frank Valter-Štajnmajer, njegov austrijski kolega Aleksander van der Belen, slovenački predsednik Borut Pahor, kao i premijeri Bugarske - Bojko Borisov, Hrvatske - Andrej Plenković, Češke - Andrej Babiš, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, mađarski premijer Viktor Orban i ministar finansija SAD Stiven Mnučin.