Pastir svog naroda: Monografija o deceniji služenja patrijarha Irineja

M. M.

22. 01. 2020. u 22:53

Пастир свог народа: Монографија о деценији служења патријарха Иринеја
Sabrano je 15.000 fotografija koje dokumentuju njegove najznačajnije događaje, susretanja i podvige

U VREMENIMA koja su po mnogo čemu izazovna, teška, pa i vučja, patrijarh Irinej je sa mudrošću zmije i bezazlenošću goluba, nastojao da korača kao samozatajni sluga Gospodnji, kao odgovorni pastir svoga naroda. Bio je svuda i uvek gde je smatrao da mu to njegovo pozvanje i poslušanje nalažu, neumorno punih deset godina, a pri kraju svoje devete decenije života. Uvek blagog osmeha, smiren ali stamen, zračeći pouzdanjem i ulivajući utehu i ohrabrenje - kazao je prof. dr Darko Tanasković, na promociji foto-monografije o patrijarhu Irineju, u sredu u Patrijaršijskom dvoru, u Beogradu.

Među koricama po svemu izuzetnog svedočanstva, u deset tomova, objavljenog povodom decenije patrijarhovog služenja na tronu Svetog Save, sabrano je 15.000 fotografija koje dokumentuju najznačajnije događaje, susretanja i podvige brižnog pastira Srpske pravoslavne crkve, njenog stradanja i uzdizanja.

Izdavači ove foto-monografije su Patrijaršijski upravni odbor i "Službeni glasnik".

Pročitajte još - Brižni pastir srpskog naroda: Decenija od smrti patrijarha Pavla

- Ovo nije svedočanstvo samo o životu i radu patrijarha Irineja, već i istorija naše crkve - kazala je dr Jelena Trivan, direktor "Glasnika".

Zahvaljujući se na pažnji i trudu svih koji su doprineli da nastane monografija, patrijarh Irinej je, na kraju, podsetio na ovovremena događanja i teškoće kroz koje prolazi srpski narod.

- Rukovodstvo Srbije ima razumevanja za našu crkvu, to nikada pre nije bilo - istakao je patrijarh. - Velika je zasluga i pomoć koju nam pruža, a najveća što Srbiju vode putem mira i pomirenja.

MONAŠKI PUT

PRIKAZAN je i dokumentarni film o patrijarhu, u kome su na njegov životni i monaški put podsetili brojni saputnici iz vremena kada je bio profesor u Prizrenskoj bogosloviji i episkop niški. On sam emotivno je govorio o tom vremenu, posebno tokom službovanja na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije