Vaseljenski udar na srpsku crkvu mogao bi da ima VELIKE POSLEDICE po region

R. Dragović

17. 01. 2020. u 09:02

Васељенски удар на српску цркву могао би да има ВЕЛИКЕ ПОСЛЕДИЦЕ по регион

Sastanak patrijarha Vartolomeja sa premijerima Spasovskim i Zaevom

SPC U središtu crkveno-diplomatske akcije carigradskog patrijarha o statusu crkve u Severnoj Makedoniji

NAMETANjE posredništva Vaseljenske patrijaršije između Srpske patrijaršije i nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) nosi rizik od ukrajinskog crkvenog scenarija na Balkanu.

Posledice nedavnog istanbulskog sastanka državne delegacije Severne Makedonije i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja gotovo jednodušno se na ovaj način tumače u crkvenim i diplomatskim krugovima. Ovaj rizik čita se u "spremnosti za ponovno uspostavljanje regularnosti crkve Severne Makedonije pod imenom Ohridska arhiepiskopija", kako je saopšteno posle sastanka u Patrijaršiji na Fanaru, ali i naglašavanju postojanja blagovremene molbe Skoplja za rešavanje ovog pitanja.

Vaseljenska patrijaršija posle sastanka sa severnomakedonskom delegacijom, u kojoj su bili prelazni premijer Oliver Spasovski i njegov prethodnik Zoran Zaev, objavila je da će "pozvati delegacije Srpske patrijaršije i nepriznate crkve u Makedoniji na konsultacije radi postizanja zajedničkog dogovora i rešenja o budućem statusu pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji".

Ovaj gest Vaseljenske patrijaršije i njenog poglavara mnogi vide kao novi udar na SPC, ali i već temeljno uzdrmani crkveni poredak u pravoslavlju. Verska zajednica MPC ne krije nadu da će prečicom i uz pomoć politike doći do priznavanja nezavisnosti, uprkos drevnoj kanonskoj praksi da se autokefalnost stiče samo uz saglasnost matične crkve.

Posredničkom crkveno-diplomatskom akcijom vaseljenski patrijarh legitimisao je zahtev za sticanje nezavisnosti MPC koji je 2018. godine dobio iz Skoplja. Ovim činom, kako se tumači u crkvenim krugovima Severne Makedonije, pitanje statusa lokalne raskolničke crkve se internacionalizuje i prestaje da bude unutrašnja stvar SPC. O razmerama problema svedoče i tumačenja koja dovode u pitanje i sam budući opstanak Srpske crkve. Eventualna dodela autokefalnosti MPC od strane Vaseljenske patrijaršije, po ovim viđenjima, značila bi i reviziju temeljnog akta o uspostavljanju kanonske nadležnosti Srpske patrijaršije iz 1922. godine, što bi dalo krila crkvenim secesionistima u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

U sedištu SPC u četvrtak nije bilo moguće dobiti komentar o pozivu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije za istim stolom sa predstavnicima MPC.

- Poziv patrijarha Vartolomeja, kao i celokupnu situaciju razmatraće Sveti sinod, a ukoliko bude potrebno i Sabor. tek tada će biti poznat naš stav - kratko nam je rečeno u Patrijaršiji.

USLOVI PATRIJARŠIJE

SRPSKA patrijaršija svoju "platformu" za pitanje statusa crkve u Makedoniji formulisala je još pre gotovo deceniju. U njenom središtu je dijalog sa predstavnicima struktura u Makedoniji, ali u skladu sa drevnim kanonskim poretkom. SPC Makedoncima nudi samo ono što je već bilo na papiru, pa čak i prihvaćeno, tokom pregovora 2002. godine u Nišu - najširu crkvenu autonomiju eparhijama u Severnoj Makedoniji, kao i pravo na sopstvenog crkvenog poglavara, čiji izbor bi srpski patrijarh samo potvrđivao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije